Handelen in CFD’s, wat is het en hoe werkt het?

  • Flex
  • Comments Off
handelen in cfd's

Waar beleggen vroeger door een relatief kleine groep werd gedaan, zien we nu dat veel meer mensen hier in stappen. Zelfstandig ondernemers kunnen ervoor kiezen om geld te sparen in de vorm van een FOR, maar veel mensen zien meer rendement in beleggingen.  Dat heeft zonder twijfel te maken met de opkomst van cryptomunten zoals de Bitcoin. De succesverhalen rond zo’n munt trekken veel mensen aan, en diegene die er serieus mee aan de slag gaan, komen dan terecht bij CFD’s, oftewel Contract For Difference. Hierbij speculeer je op de koers van de financiële markten. Dat speculeren kan dus zijn op een groei, maar ook op een krimp.

Bij het handelen in een CFD gok je dus eigenlijk wat de koers daarvan gaat doen. Dus kun je ook speculeren op een daling van de koers, en ook dat kan je dan dus winst opleveren. Tegenwoordig zijn er een aantal goede platformen, zoals Plus500, waar je veilig in CFD’s kunt handelen. 

Eigenlijk is een CFD een derivaat waarmee je kunt speculeren op de financiële markt, in indices, aandelen, maar ook in grondstoffen zoals goud of metaal. Je speculeert daarbij op de koers en koopt dus niet het uiteindelijke product. En het resultaat is gebaseerd op jouw verwachtingen. Dus als jij verwacht dat de prijs van een aandeel of grondstof omlaag gaat, kun je daar op speculeren en ook daar geld mee verdienen.

Long en short gaan

Als je een CFD aanschaft heet dat ‘long gaan’ en als je verkoopt, heet dat ‘short’ gaan. Als je bijvoorbeeld verwacht dat bepaalde aandelen gaan dalen in prijs kun je je aandelen CFD daarvan verkopen. Ook hierbij wordt dan gekeken naar het prijsverschil over een periode en als die is gedaald, maak je dus winst. Dit is erg belangrijk om in het achterhoofd te houden bij CFD’s: dat je niet het daadwerkelijke product koopt, maar dat je speculeert op de koers en dat je dus ook bij een koersvermindering geld kunt verdienen.

Het handelen in CFD’s werkt via een zogenaamde hefboom, waarbij je niet meteen het totale bedrag moet betalen. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt mee. Stel dat je 100 aandelen koopt van een bedrijf, dan hoef je daar niet direct de volledige kosten van te betalen, maar bijvoorbeeld slechts 25%. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de hefboomratio en dat je er voor zorgt dat je handelt binnen jouw vermogen.

Traden op marge

Als je gaat traden met een hefboom spreekt men wel eens over ‘traden op marge’. Dit noemt men zo, omdat het aankoopbedrag dat nodig is om in te stappen, kleiner is dan de totale som die het vertegenwoordigt. Een dergelijke openingsmarge noemt men een stortings- of initiële marge.

Daarnaast kennen we ook nog de onderhoudsmarge. Dit is eigenlijk een soort van buffer die ervoor moet zorgen dat de waarde van de positie waar je op speculeert ook gedekt door het geld dat je op je rekening hebt staan. Als je verliezen gaat leiden, dan kun je een zogenaamde ‘margin call’ verwachten van jouw provider. Die waarschuwt je dan dat er niet genoeg geld aanwezig is om de verliezen te dekken. Als je in zo’n geval dan geen geld bij stort, kan jouw positie gesloten worden en wordt er een regeling werking gezet waarbij je de verliezen zult moeten opvangen.

Het is ook mogelijk om in CFD’s te handelen zonder hefboom, maar over het algemeen niet. Ga je dit toch doen, dan zul je rekening moeten houden met de regel- en wetgeving in de landen waar de door jouw verhandelde CFD’s vandaan komen.

Previous «
Next »