Wat zijn de Corona regels nu de terrassen weer open gaan?

  • Rogier
  • Comments Off
nieuwe corona regels horeca

Eindelijk kregen we deze week dan het verlossende woord van Rutte te horen: vanaf woensdag 28 april mogen de terrassen weer open! Dit ging vooraf aan een aantal tegenstrijdige berichten en op een moment dat het nog steeds druk is in de ziekenhuizen. Toch is volgens de RIVM modellen een afname in zicht en dus kunnen de teugels lichtjes gevierd worden. En dat moet gevierd worden! Wat zijn nu eigenlijk de nieuwe regels omtrent het openen van die terrassen?

nieuwe corona regels

Als eerste alle regels op een rijtje:

– De terrassen mogen op woensdag 28 april weer open 
– Toegestane openingstijd is slechts van 12.00 tot 18.00 uur.
– Er mogen maximaal 50 mensen op een terras zitten, ongeacht de grootte.
– Jij of je personeel moet de gezondheid van je gasten verifiëren en contactgegevens vragen, zodat bron- en contactonderzoek snel kan worden gedaan indien nodig.
– Entertainment, zoals een liveoptreden, op of rondom het terras is niet toegestaan.
– Zelfbediening is niet toegestaan.
– Je bent altijd verplicht om te reserveren. Dat mag voor maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden zijn uitgezonderd van dit maximum. Reserveren aan de deur mag dit keer ook.
– Maximaal 2 personen per tafel, op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
– Met kuchschermen tussen tafels mag je tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar zetten.
-Gasten mogen alleen naar binnen voor toiletbezoek, voor de garderobe of om te betalen. Zij moeten dan binnen verplicht een mondkapje op.
– Contactloos betalen wordt gestimuleerd
– Terrassen bij sportaccommodaties mogen nog niet open.

Met slechts een week te gaan tot de heropeningsdatum, treffen terraseigenaren snel de laatste voorbereidingen en hopen op veel zonnige dagen. Uiteraard is dit voor hen goed nieuws en kijkt iedereen er naar uit om hun gasten weer te kunnen verwelkomen. Over de gekozen strategie en hoe deze in de praktijk uit zal pakken, heerst bij de restauranteigenaar desondanks wel twijfel. Het is namelijk niet helemaal ideaal.

corona regels

Hoe om te gaan met de sluitingstijd van 18uur?

Met name de gekozen sluitingstijd roept vragen op. Vooral voor restaurant is een sluitingstijd van 18 uur niet zo handig. Mensen gaan vaak na het werk nog even zitten voor ze aan tafel gaan. Dat zal er nu dus niet meer inzitten en sowieso zal men op tijd moeten komen wil men drie gangen kunnen eten. 

Het vergt aanpassingsvermogen

Daarom vergt het gekozen tijdstip iets van een aanpassingsvermogen. Zaken die normaal pas om 16 uur open gaan, zullen dat nu eerder gaan doen. Zo zullen velen van hen nu ook lunches gaan verzorgen. Uiteindelijk zijn dit namelijk de regels en zullen we er het beste van moeten maken. Het is te hopen dat de Corona situatie snel verbetert, zodat er meer versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. 

horeca coronaregels

Veelal dezelfde regels als vorig jaar

Er is niet veel anders aan de regels dan vorig jaar. Dus de meeste horeca ondernemers zullen doorgaan zoals ze dat toen ook deden. De meeste terrassen staan al ruim opgesteld. Iets waar waarschijnlijk wel veel werk in gaat zitten is het rooster bij horeca gelegenheden. Niet eerder moesten zij namelijk om 18u dicht, dus daar is nog geen ervaring mee. Daarnaast kan het personeel natuurlijk wat basisvaardigheden zijn verloren in de afgelopen maanden. Voor personeel dat er nog niet zo lang werkt, is het dan ook verstandig om een opfriscursus te doen. Natuurlijk zullen klanten wat coulanter zijn vanwege de omstandigheden… en om dat ze al zo lang niet meer op het terras hebben kunnen zitten. 

Agentje spelen

Er zijn ook ondernemers die andere zorgen hebben geuit over het openen van de terrassen. Zij vrezen dat de politiek het als een oplossing ziet om de problemen van de openbare parken door te schuiven naar de terraseigenaren. Die moeten dan voor politieagent gaan spelen. Uiteindelijk is iedereen natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Wie zich wil misdragen, moet een andere plek gaan zoeken. Maar als het binnen de perken blijft, zullen de meeste horeca ondernemers niet voor agent gaan spelen. 

corona regels horeca

Denken in compromissen en oplossingen

Het is natuurlijk een kwestie van denken in compromissen en oplossingen. Dus als er maximaal 2 personen aan een tafel mogen zitten, maar er komt een groepje van 4, dan kun je beter kijken naar wat wel kan. Zet ze aan 2 tafels die bij elkaar in de buurt staan en je zit weer goed. Een hoop valt of staat bij hoe je het brengt naar de klant. Als je de ruimte hebt om het terras ruim op te zetten, doe dat dan, maar overdrijf niet anders wordt het ongezellig en lopen mensen door naar terrassen die wel een oogje dicht knijpen.

Previous «
Next »