• Homepage
  • >
  • overig
  • >
  • De ultieme checklist om cybercriminelen buiten de deur te houden

De ultieme checklist om cybercriminelen buiten de deur te houden

  • Rogier
  • Comments Off
De ultieme checklist om cybercriminelen buiten te houden

Ondernemers die online actief zijn, zullen tijd en geld moeten investeren in de veiligheid daar, de zogenaamde cyberveiligheid. Ga je je als ondernemer daarin verdiepen, dan zul je zien dat er een hoop op je af komt. Sommige punten waar je rekening mee moet houden spreken voor zich, maar andere juist niet. Tijd voor een overzicht met de ultieme checklist om cybercriminelen buiten de deur te houden.

Werk altijd vanuit een veilige internetverbinding

Even werken in de trein of in een koffiezaakje? Het lijkt onschuldig, maar verbinden met onbekende openbare wifi-netwerken brengt mogelijk je bestanden in gevaar. Ben je vaak onderweg aan het werk? Gebruik dan een zogenaamde VPN verbinding, dit is een verbinding die je onderweg veiligheid garandeert.

Gebruik altijd goede wachtwoorden die niet te simpel zijn

Een simpel wachtwoord kunnen cybercriminelen makkelijk raden. En als je datzelfde wachtwoord ook nog eens voor verschillende accounts gebruikt, is de schade mogelijk nog groter wanneer criminelen je hacken. Kies daarom voor unieke, moeilijke wachtwoorden of gebruik een manager voor je wachtwoorden. Die creëert veilige wachtwoorden en onthoudt ze voor je. 

Wees alert op phishingmails en telefoontjes

Phishing is een van de meest voorkomende vormen van digitale oplichting. Met een valse e-mail, QR-code, sms, WhatsApp bericht of een simpel telefoontje  proberen cybercriminelen je geld of gegevens te stelen. Blijf alert en dubbelcheck alles, ook als je haast hebt.

De ultieme checklist om cybercriminelen buiten de deur te houden

Deel gevoelige gegevens versleuteld

Werk je met vertrouwelijke of gevoelige informatie? Let dan niet alleen goed op met wie je je bestanden deelt, maar ook hoe je dat doet. Kies ervoor je bestanden versleuteld te delen. Zo voorkom je dat ze op een onveilig e-mailplatform belanden en gestolen worden.

Pas waar mogelijk tweestapsverificatie toe

Met het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiliging stap toe aan je accounts. Je hebt om in te loggen dan bijvoorbeeld een extra code nodig die je ontvangt op je telefoon. Hierdoor heeft een cyber dief niet genoeg aan alleen je wachtwoord om je account binnen te dringen.

Voer software-updates zo snel mogelijk uit

Nu even niet, denk je misschien bij het zien van een melding voor een wederom een update van de software. Voer deze updates toch altijd zo snel mogelijk uit. Met updates repareer je namelijk kwetsbaarheden in je software. Hackers weten precies waar die kwetsbaarheden zitten en maken daar gebruik van. Zo komen ze niet-geüpdate apparaten veel makkelijker binnen dan apparaten die ge-update zijn.

Maak back-ups en test deze

Een back-up is niet alleen handig als je computer er ineens mee ophoudt. Het is ook een mogelijke oplossing voor verschillende vormen van cybercrime, zoals ransomware waarmee criminelen je bestanden of netwerk versleutelen zodat jij er niet meer bij kunt. Vergeet je back-ups niet te testen, zo weet je zeker dat al je bestanden veilig zijn.

De ultieme checklist tegen cybercriminelen

Maak gebruik van antivirussoftware

Goede antivirussoftware herkent en verwijdert schadelijke bestanden. Zo kun je een cyberaanval voorkomen.

Kies kritisch welke software je download

Digitale indringers proberen schadelijke software, oftewel malware, op je computer te installeren. Dit doen ze door je te verleiden om een programma of bestand te downloaden. Kijk daarom kritisch naar wat downloadt en van welke bron dit komt. Voelt het niet goed? Download het dan niet.

Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om professionele hulp 

Je hoeft geen expert te zijn om aan de slag te gaan met je cyberveiligheid. Maar wanneer je er niet uitkomt, trek dan op tijd aan de bel en vraag hulp aan je IT-dienstverlener of een cyberveiligheidsexpert. 

Previous «
Next »