• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • De voordelen van het als zzp’er aan de slag gaan in de zorg

De voordelen van het als zzp’er aan de slag gaan in de zorg

  • Flex
  • Comments Off
werken als zzp'er in de zorg

Als er iets is wat we zien door de Corona pandemie is dat de zorg snel onder druk kan komen te staan. Deels is dit te wijten aan de Nederlandse overheid die een groot deel van de zorg jaren geleden heeft losgelaten en dit aan de markt overliet en aan de andere kant is dit te wijten aan een tekort aan personeel. Misschien ben jij er wel achter gekomen dat het werken in de zorg juist iets voor jou is en door het personeelstekort kan dit nog interessanter zijn. Misschien heb je je wel geënterd op een website als NurseStation en wil je als zzp’er de zorg in. Hier zitten veel voordelen aan vast, maar ook zeker nadelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van het zzp werken in de zorg voor je op een rij, zodat je weet waar je aan begint.

Op het platform voor zorgverleners zien we dat het vaakst genoemde voordeel van als zzp’er werken in de zorg de vrijheid is. Het klopt dat je als zzp’er in de zorg veel vrijheid hebt. Je bent de baas over je eigen agenda en deelt je tijd zelf in. Er even een weekje tussenuit? Geen probleem. Daarnaast kun je ook kiezen voor welke organisatie je wilt werken. Komt er een opdracht voorbij bij een instelling die niet bij je past, dan ben je vrij om hiervoor te bedanken. 

Veel zelf regelen

Wellicht de keerzijde van het hebben van veel vrijheid in je werk, is dat je ook veel zelf moet regelen. Er is geen HR-manager waar je op kan terugvallen als zzp’er in de zorg. Je bent verantwoordelijk voor het binnenhalen van je opdrachten, het regelen van je administratie, je pensioen, je verzekeringen, trainingen etc. Dit is een behoorlijke lijst aan verantwoordelijkheden en je moet hier wel echt voor gemaakt zijn… dan kan het zelfs een voordeel zijn.

Naast de vrijheid van het als zzp’er in de zorg werken is het feit dat je veel afwisseling hebt in je werk. Dit is een andere vaak genoemde reden om aan de slag te gaan als zzp’er in de zorg. De ene dag werk je in een groep met meerdere cliënten, de andere dag kun je je volledig focussen op één persoon. Geen dag is hetzelfde en dat is iets wat steeds meer mensen na proberen te streven.

Als zzp’er in de zorg moet je je eigen administratie bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan je facturen, verzekeringen en belastingen. Daarnaast moet je jouw uren bijhouden voor de Belastingdienst én je BIG-registratie. Waar jij je als zzp’er in de zorg minder druk over hoeft te maken is administratie op de werkvloer. Ook sluit je bijvoorbeeld niet aan bij team overleggen van het zorgteam waar jij je opdracht uitvoert. Hierdoor houd je meer tijd over voor hetgeen je zo leuk vindt: het zorgen voor anderen en sluit je je voor de zaken die daar niets mee te maken hebben af.

Bepaal zelf je uurtarief

Als zzp’er in de zorg bepaal je zelf hoeveel je per uur wilt verdienen. Natuurlijk heb je te maken met gemiddelde bedragen binnen jouw functieprofiel en moet je er goed op letten dat je niet te hoog, of te laag inzet, maar in principe ben je vrij om zelf je uurtarief te bepalen. Dit is overigens nog best wel lastig. Dus oriënteer je hier goed voor.

Previous «
Next »