Vijf handige tips voor ondernemers

  • Flex
  • Comments Off
ssot

Ben jij een van de vele ondernemers die voor zijn gevoel een beetje vastloopt. Op zich gaat het allemaal lekker met je bedrijf. Je hebt genoeg opdrachten en je klanten zijn tevreden, maar toch mis je iets. Is het een gebrek aan variatie, of aan uitdaging? Of begint de charme van het ondernemen wat af te nemen? Niet getreurd. Ondernemen is en blijft hartstikke leuk en uitdagend. Dankzij de tips uit dit artikel begin jij morgen weer vol goede moed aan een nieuwe fase in je ondernemerschap.

SSOT

SSOT is nog niet zo bekend bij ondernemers. Maar waarschijnlijk is dat slechts een kwestie van tijd. SSOT staat voor Single Source of Truth. Het betekent dat de belangrijkste gegevens van een bedrijf op een centrale plek worden opgeslagen. Je kunt denken aan klantgegevens, productdetails, financiële data en marketingresultaten. Maar wat zijn de redenen waarom een SSOT zo belangrijk is? Het grote voordeel van SSOT is dat medewerkers toegang krijgen tot dezelfde up-to-date informatie. Dit voorkomt verwarring, zorgt ervoor dat iedereen op één lijn zit en leidt tot betere beslissingen. SSOT helpt ook om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Sparren met een oud-ondernemer

Veel succesvolle ondernemers verkopen na verloop van tijd hun bedrijf. Nu kunnen ze de opbrengst gebruiken om de rest van hun leven te rentenieren. Maar het bloed kruipt vaak waar het niet gaan kan. Eens een ondernemer, altijd een ondernemer. Veel voormalige ondernemers laten zich dan ook inhuren als interim manager of bieden hun diensten aan als coach. Daar kun jij mooi van profiteren. Dankzij hun ervaring weten ze niet alleen waar jij tegenaan loopt, maar ook hoe je het kunt oplossen.

Ga een week op vakantie

En het liefst per direct. Je mag er ook twee weken van maken. Zolang je de tijd maar benut om tot rust te komen en na te denken wat je echt wilt. Dat nadenken lukt waarschijnlijk alleen als je dit in een andere omgeving doet. Even loskomen van je bedrijf is alleen maar goed. Je kunt naar de zon in het zuiden, gaan relaxen in de bergen of een wandeling rond de poolcirkel maken. Als het maar in een omgeving is die niks met je bedrijf te maken heeft.

Kies een duidelijke niche

Wat je bij aardig wat ondernemers ziet, is dat er geen bepaalde niche wordt gekozen. Natuurlijk is dat niet verplicht, maar het bepalen van één niche heeft zeker voordelen. Zo weten je klanten waarvoor ze bij jou moeten zijn. Maar ook voor jezelf is het alleen maar prettig. De kans is groot dat jouw niche ook precies dat is wat je het leukst vindt aan ondernemen. Je krijgt waarschijnlijk dus meer plezier in je werk.

Zet je successen op een rij

En door! Dat gebeurt in de praktijk vaak na een behaald succes, zeker in kleine ondernemingen. Daar mag jij verandering in aanbrengen. Successen zijn er om gevierd te worden. Je zult zien dat je jezelf meteen veel meer gaat waarderen als ondernemer.

Previous «
Next »