Waar moet je in 2021 als horeca ondernemer op letten?

  • Flex
  • Comments Off
horeca onderneming

De horecabranche is een van de hardst getroffen branches door Covid-19. Maandenlange lockdowns hebben veel reserves doen slinken en vele horeca ondernemers zitten met de handen in het haar. Gelukkig mag sinds deze week de terrasstoel horeca weer deels buiten gezet worden. Helaas is dat een erg kleine verbetering. Ook nu moeten ondernemers weer creatief te werk gaan om aan de maatregelen te voldoen, of besluiten dat dat binnen hun bedrijf gewoon niet mogelijk is. Hoe ziet het jaar 2021 eruit voor de horeca ondernemers?

Troebele korte termijn toekomst

Laten we beginnen met het feit dat de toekomst op korte termijn uiteraard behoorlijk onduidelijk is. Zo ligt het toerisme nog steeds bijna helemaal plat en kan het wel even duren voordat weer op gang komt, waar natuurlijk veel horeca ondernemingen door getroffen worden. Ook de evenementen branche ligt nog grotendeels stil en de 1,5 meter economie lijkt nog wel even aan te houden.

Hoe gaat de corona situatie zich ontwikkelen?

Verwarmde terrassen zijn een kans voor de horecagelegenheden die daarover beschikken, maar bieden niet voor iedereen een oplossing. Lockdown periodes voor de horeca zijn erg zwaar voor horecaondernemers en hun werknemers. Er is als flink ingeboet op hun veerkracht en ondernemers hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Alles staat of valt met hoe corona zich in de komende maanden ontwikkelt. Bij een nieuwe lockdown zal de omzetdaling waarschijnlijk niet zo heftig zijn als begin 2020, maar dan moeten ondernemers wel andere verdiensten blijven kunnen houden, zoals afhalen, bezorgen en buffet verkoop.

Mogelijkheden in de pandemie voor horeca ondernemers

We zien ook dat de pandemie voor mogelijkheden zorgt, zoals een toename in food trucks. Die zijn er sowieso meestal alleen voor afhalen en daarom ideaal. Uiteraard moet je ook dan nog goed op de regels letten, zoals het hebben van een standplaatsvergunning. Of de hygiëne eisen volgens het veiligheidssysteem HACCP.

De verschillende regelingen vanuit de overheid en andere manieren om financiering te vinden

Door de corona crisis hebben horecaondernemers extra moeite om aan financiering te komen. De overheid heeft een hele reek regelingen opgesteld om bedrijven te ondersteunen, zoals NOW (een tegemoetkoming in loonkosten), TVL (tegemoetkoming Vaste Lasten) en Tozo (de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Daarnaast zijn er financieringsmogelijkheden die al voor corona beschikbaar waren. Denk aan een banklening, microkrediet of MKB-krediet via Qredits, leasing, Pin voorschot, online financiers en crowdfunding.

Previous «
Next »