Waarom coaching op de werkvloer van essentieel belang is 

  • Flex
  • Comments Off
coaching op de werkvloer

Coaching is steeds meer een begrip op de werkvloer. Bedrijven besteden hier steeds meer aandacht aan. Bovendien vindt er ook een verschuiving plaats in hoe er leiding wordt gegeven. Er is minder sprake van directief leiding geven en meer van coachend leiding geven. Op die manier proberen leidinggevenden dichterbij hun medewerkers te gaan staan en hen op een andere manier te stimuleren. De focus wordt hierbij voornamelijk op het positieve gelegd. Hoewel coaching dus steeds vaker ter sprake wordt gebracht in het bedrijfsleven, bestaat er ook nog altijd veel onwetendheid over. Overweeg jij om een coach opleiding te volgen, maar ben je nog niet overtuigd van wat dit precies voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder en ontdek de voordelen die hierbij komen kijken. 

Wat houdt coaching precies in? 

Spreken we van coaching, dan denken veel mensen nog altijd aan het geven van advies. Coaching is echter nog veel meer dan dat. Tijdens een coachopleiding leer je de juiste technieken en handvaten om niet alleen jezelf, maar ook anderen te helpen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in het privéleven.

Het eerste waar je aan moet denken is het creëren van bewustwording. Dus in hoeverre verval je steeds weer in hetzelfde gedrag. Welk gedrag leidt tot patronen die eigenlijk doorbroken moeten worden? Welke dingen kunnen helpen om te voorkomen dat dezelfde fouten als in het verleden worden gemaakt? Dat begint bij jezelf. Je kunt nooit verwachten een excellente leidinggevende te zijn als je in dezelfde valkuilen als je medewerkers trapt. Zodra jij verandert, draagt dit ook bij aan een andere sfeer op de werkvloer. Het helpt je zelfs om je doeler sneller te realiseren.

Door coaching zorg je er ook voor dat de mensen om je heen meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Die geef je ze door ze de handvaten aan te reiken die nodig zijn om hun patronen te doorbreken en te ontdekken waar ze goed in zijn en op welke manier ze hun mindere punten kunnen verbeteren. 

Kortom: met coaching help je de ander de beste versie van zichzelf te worden. Dat begint bij jezelf.

Waarom meer coachen op de werkvloer? 

Maar waarom je minder directief leiderschap moeten vertonen en juist meer moeten optreden als coach? Wat voor voordelen levert dit op? 

Op de eerste plaats omdat je hiermee het werkplezier kunt bevorderen. Als iemand het gevoel heeft goed te zijn in wat hij doet, zorgt dit er ook voor dat hij zich harder durft in te zetten en ook meer uitdagingen aan zal nemen. Bovendien zal hij hier plezier in ervaren. Dit leidt uiteindelijk ook tot betere resultaten. 

In sommige situaties kan dit ook extra belangrijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker die eerst altijd goed functioneerde plotseling slordige fouten gaat maken. De kans is dan groot dat hier meer achter zit. Problemen op de werkvloer of in het privéleven waar hij of zij zelf nog geen erg in heeft. Door te coachen kun je op deze momenten de situatie beter inschatten en tijdig ingrijpen als dat nodig is. 

Previous «
Next »