Wat doen verschillende leiderschapsstijlen met je bedrijf?

  • Flex
  • Comments Off
leiderschap

Er zijn verschillende leiderschapsstijlen die van invloed kunnen zijn op je bedrijf. De manier waarop je leiding geeft, heeft invloed op je werknemers. Als werkgever kun je instrueren/sturen, overtuigen/coachen, ondersteunen/participeren en delegeren. Het is belangrijk om deze leiderschapsstijlen allemaal te beheersen en deze toe te passen op het moment dat dit nodig is. In dit artikel leggen we uit hoe deze leiderschapsstijlen invloed hebben op je bedrijf. 

Leiderschapsstijl 1: Instrueren/sturen

Hierbij geef je specifieke instructies en check je de voortgang van je werknemers regelmatig. De focus ligt op de output en je werkt toe naar de doelen die snel behaald moeten worden. Je gebruikt deze stijl als iemand nog niet alle skills en taakvolwassenheid heeft. Door dit sturend gedrag ontwikkelt je team zich minder, maar soms is deze stijl nodig in bepaalde situaties. 

Leiderschapsstijl 2: Overtuigen/coachen

Bij coachend leidinggeven stuur je je team aan en houd je toezicht op het werk. Je geeft als werkgever toelichting bij je keuzes en staat open voor suggesties uit je team. De focus ligt op het motiveren van je team en het ontwikkelen van je team zodat ze blijven excelleren. Als iemand wel de vaardigheden heeft, maar zich niet erg betrokken voelt, ga je coachen. Je zult zien dat je snel successen boekt als je je mensen in hun kracht zet en weet te motiveren. 

Leiderschapsstijl 3: Ondersteunen/participeren

Bij deze leiderschapsstijl ga je met je team in gesprek, omdat je wilt weten wat ze nodig hebben om hun werk naar een hoger niveau te tillen. Zij krijgen verantwoordelijkheid, maar de werkgever blijft de eindverantwoordelijke. Je kunt in deze stijl kleine taken geven die snel worden afgerond, door complimenten te geven en zo het werk te verbeteren. Reflecteren is in deze stijl ook heel belangrijk. 

Leiderschapsstijl 4: Delegeren

Wanneer je werknemers gemotiveerd en verantwoordelijk zijn en de skills hebben, dan kun je delegeren. Ondertussen kan de werkgever zich bezighouden met leidinggevende taken. Je stelt als werkgever alle middelen beschikbaar aan het team om de gewenste output te leveren. Je laat als werkgever de controle los en vertrouwt op je werknemers dat de taak succesvol behaald wordt. Het enige wat jij doet als leidinggevende is luisteren, complimenteren en feedback geven en ontvangen.

Zorg voor een goede afwisseling van deze leiderschapsstijlen en weet ook bij wie je welke stijl moet toepassen. Zo ben je flexibel en betrokken en zorg je voor een optimaal resultaat binnen je team.

Previous «
Next »