Waarom moet mijn bedrijf kiezen voor led TL verlichting?

  • Flex
  • Comments Off

Als er in jouw bedrijf vooral nog veel oude TL buizen hangen is het tijd voor een frisse wind. Waarom de keuze voor led TL verlichting de beste is leggen wij in deze blog uit aan de hand van vier redenen.

1. Led verlichting is verplicht

Misschien wel de beste reden om over te stappen op led TL is dat dit vanaf 1 juli 2020 verplicht is voor alle bedrijven in Nederland. Dit is eind 2018 besloten naar aanleiding van een motie die Tweede Kamerleden van het CDA en GroenLinks indienden. De grootste reden hiervoor was de grote positieve impact die dit op het milieu zou hebben. Het gevolg? Vanaf 1 juli 2020 worden alle lampen in overheidsgebouwen vervangen voor led lampen en wordt dit ook van andere bedrijven verwacht.

2. Led TL zorgt voor een lagere rekening

Minder geld uitgeven aan verlichting? Dan kies je voor led verlichting! Hoe werkt dit? Led lampen worden gemaakt met een andere techniek dan traditionele gloei-, spaar- of halogeenlampen. We kunnen wel zeggen dat de techniek inmiddels flink verbeterd is, want waar er bij traditionele lampen nog zo’n 75% van de gewonnen energie verloren ging (doordat dit omgezet werd in warmte), gaat er bij led verlichting maar 10% verloren. Dit betekent dus dat er eigenlijk voor dezelfde hoeveelheid licht veel minder stroom gewonnen hoeft te worden. En dat leidt weer tot een lagere energierekening.

3. Led TL zorgt voor betere werkprestaties

Led verlichting heeft een hogere lichtintensiteit dan traditionele verlichting én flikkert niet (dus gaat niet honderden keren per seconde aan en uit). Deze dingen zorgen er allebei voor dat de concentratie van medewerkers verbeterd wordt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat lampen met een lage lichtintensiteit zorgen dat mensen minder geconcentreerd en gefocust worden. Door dit soort lampen wordt namelijk het slaaphormoon melatonine aangemaakt, waardoor je hersenen het seintje krijgen dat het tijd is om te gaan rusten. Hierdoor word je moe. Ook flikkerende lampen geven een moe en uitgeput gevoel aan de ogen. Wil je dus dat medewerkers de hele dag gefocust blijven, dan is concentratie bevorderende led TL verlichting met een hoge lichtintensiteit een betere keuze.

4. Led TL is minder gevaarlijk

Spaarlampen en ouderwetse TL buizen bevatten soms de giftige stof kwik. Deze stof is zó gevaarlijk dat een ruimte ontruimd moet worden als zo’n lamp kapot valt. Het vervangen hiervan is dus best spannend, want als er een ongelukje gebeurt moet het pand gelijk ontruimd worden, wat ongelofelijk veel tijd en moeite kost. Met led TL buizen heb je hier geen last van, want dit soort lampen bevatten deze stof niet. Bovendien worden led lampen ook een stuk minder warm dan andere lampen, omdat deze veel minder energie omzetten in warmte. Zo wordt hiermee ook het risico op brand verminderd.

Aan de hand van vier redenen hebben we uitgelegd waarom de keuze voor led TL verlichting een goede is. Ga voor een veilige, duurzame, energiezuinige en motiverende werkomgeving!

Previous «
Next »