Wat is Lean Six Sigma nu eigenlijk?

  • Flex
  • Comments Off
lean six sigma

Steeds meer bedrijven en personen zien de waarde van Lean Six Sigma in. Het is een methodiek die gebruikt wordt om processen te verbeteren. De methodiek richt zich met name op het gebied van kwaliteit en efficiëntie en werd in de jaren tachtig voor het eerst toegepast in de industrie.

Lean en Six Sigma

Lean richt zich op het tegengaan van verspillingen. Draagt iets binnen het bedrijf of organisatie niet bij aan het doel? Dan wordt het geëlimineerd. Het doel is dan om de tijd en middelen te gebruiken voor zaken die wel belangrijk zijn. Six Sigma richt zich op kwaliteitsmanagement. Bij deze methodiek ligt de focus op een zo goed mogelijke uitvoeren van hetgeen dat belangrijk is voor het bedrijf of de organisatie. 

Zoals wellicht opgemaakt uit bovenstaande tekst zijn bij Lean Six Sigma twee verschillende verbetermethodieken samengevoegd. Door de beste onderdelen te behouden is Lean Six Sigma ontstaan en in de afgelopen jaren populair geworden bij bedrijven en personen. Het combineert de principes van van Lean en Six Sigma om de acht soorten van verspilling tegen te gaan. Deze acht soorten bestaan uit Transport, Inventory, Motion, Wachten, Overproductie, Over processing, Defecten en Skills.

Verschillende banden

Net als bij judo zijn de opleidingen voor Lean Six Sigma onderverdeeld in verschillende niveaus en gekoppeld aan een reeks banden, in het Engels Belt. De niveaus worden onderverdeeld in verschillende niveaus: White Belt, Yellow Belt, Green Belt, Black Belt en Master Black Belt. De Master Black Belt vervult vaak de rol van Lean Six Sigma Expert. 

Coaching is belangrijk

Om verbeteringen binnen het bedrijf of de organisatie door te voeren is het coachen van de medewerkers ontzettend belangrijk. Je wilt voorkomen dat medewerkers in hun enthousiasme doorslaan waardoor het ten koste gaat van de effectiviteit. Wil je aan de slag gaan met Lean Six Sigma binnen jouw bedrijf of organisatie? Dan is het aan te raden om vooraf ook na te denken over een passende coachingsopleiding.

Opleidingen

De opleiding voor Lean Six Sigma worden door verschillende aanbieders. Van trainingsinstituten tot aan universiteiten. Hoelang het volgen van een Lean Six Sigma opleiding duurt? Dat is afhankelijk van het niveau en varieert van 1 tot 20 dagen. 

Wanneer de opleiding succesvol wordt afgerond kan de deelnemer zich certificeren om aan te tonen dat me voldoende kennis over Lean Six Sigma heeft. Goed om te weten is dat elk instituut haar eigen niveau, certificeringseisen en kosten heeft.

Previous «
Next »