• Homepage
  • >
  • werkplek
  • >
  • Wat wordt de functie van kantoren in Nederland als Corona zo meteen voorbij is?

Wat wordt de functie van kantoren in Nederland als Corona zo meteen voorbij is?

  • Flex
  • Comments Off
werkplekken

Wat is de functie van jouw kantoor nog na Corona? Deze vraag houdt iedere huisvestingsmanager en menig directie bezig. Als de verwachtingen van onderzoeksbureaus uitkomen zullen we voor altijd minder gaan werken op kantoor. Want bijna iedereen wil minder naar kantoor toekomen. Maar komen we na Corona echt minder naar kantoor? De laatste trend lijkt vooral een verandering in het gebruik van kantoor te zijn. Van werkplek, naar clubhuis!

Een clubhuis in plaats van een werkplek. Klinkt logisch toch? Een plek die het groepsgevoel aanwakkert… want wat heeft iedereen nodig na Corona? Juist… steun… samenhorigheidsgevoel… groepsvorming… want wat hebben we dat gemist met zijn allen. En die verandering gaat zeker weten een impact hebben op jouw kantoor(gebruik).

Wat doet de functieverandering naar een clubhuis met jouw kantoor?

Het laat zich raden dat jouw kantoor een fysieke verandering zal ondergaan wanneer het een ‘clubhuis’ functie krijgt. De inrichting van kantoren zal nadrukkelijker worden toegespitst op het bieden van ontmoetingsplekken en interactieruimten. Het vergroten van samenwerking, interactie en bedrijfsinnovatie zullen centraal komen te staan. Voor veel professionals die in het dagelijks leven een creatief beroep uitoefenen zal het nieuwe kantoor in het post-Coronatijdperk er flink op vooruit gaan.

De mislukte kantoortuin wordt een informele lounge in het post corona tijdperk

Yes! Eindelijk!! De grote open velden vol met rommelige bureaus en luidruchtige collega’s gaan verdwijnen. We noemen dit de (mislukte) kantoortuinen. Het woord ‘Kantoortuin’ is gelukkig bijna verleden tijd waarna de uitfasering in de Dikke van Dale kan gaan plaatsvinden. In plaats daarvan zullen deze open werkvelden worden omgetoverd tot informele lounges. Informele lounges waar kantoorgebruikers kunnen ontspannen en brainstormen. Waar ze kunnen afspreken met klanten en relaties. Een geheel nieuwe plek waar ontmoeting centraal staat.

Minder kantoorruimte nodig na Corona?

Je hoort het overal, bedrijven gaan minder kantoorruimte huren, en dus zal er in het post Corona tijdperk flink meer kantoorruimte leeg komen te staan. Terug naar de realiteit. Dit valt nog maar te bezien. Het klopt dat diverse corporates de verwachting hebben uitgesproken minder kantoorruimte nodig te hebben. En er zal ook inderdaad op diverse plekken worden afgeschaald. Echter zien we ook een paar trends die juist veel kantoorruimte opslokken. De eerste trend is de toevoeging van horeca en ontmoetingsplekken binnen kantoormeters. 

We zien dat het ‘opslagpercentage’ binnen de kantorenmarkt al jaren toeneemt. Oftewel, het netto-metrage aan kantoormeters waar nog écht gewerkt wordt (haha) neemt af. Een tweede trend is het al maar toenemende metrage aan vergadermeters. Vergaderruimtes zijn interessant voor verhuurders en exploitanten van kantoorruimte. De meters worden doorgaans minder gebruikt, maar leveren voor verhuurders meer geld op. Dit betekent dat bedrijven niet zozeer minder meters gaan afnemen, bedrijven zullen de meters wel steeds flexibeler gaan afnemen. Dit zie je bijvoorbeeld al bij één van Nederlands grootste kantoorexploitanten Workspot in Rotterdam

Previous «
Next »