• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • Hoe je vanuit huis duurzamer kunt werken

Hoe je vanuit huis duurzamer kunt werken

  • Rogier
  • Comments Off
groen thuiswerken

Door de Corona epidemie wordt er erg veel vanuit huis gewerkt. In het begin werd dit door veel werkgevers als nadelig gezien, maar ondertussen is wel duidelijk dat het ook veel voordelen heeft. Zo blijkt dat de tijd veel beter besteed wordt en dat je als werkgever minder uitgaven hebt. Zo zullen veel bedrijven in 2020 veel minder aan reiskosten hebben moeten uitgeven. De verwachting is dan ook dat na de pandemie veel werk nog steeds vanuit huis gedaan zal worden, wat ook nog eens beter voor het milieu is. Thuiswerkers die niet met de auto heen en weer reizen beperken namelijk de CO2-uitstoot, waardoor thuiswerken gunstiger is voor het klimaat. Maar door bepaalde online keuzes stoten we juist toch weer meer uit. Met onderstaande 5 manieren houd je vanaf je thuiswerkplek alsnog rekening met het milieu. Doe daar je voordeel mee, voor jezelf en de generaties na ons.

Ga voor een duurzame provider

Heb jij goed nagedacht over je provider of heb je alleen gekeken naar de prijs? Kies voor een internetprovider die een goed milieubeleid heeft. Daarvoor kun je de website en de duurzaamheidsverslagen van dat bedrijf checken, omdat ze verplicht zijn dat te vermelden. Als ze er niet veel over zeggen, neem dan contact op met de provider en stel vragen. Duurzame providers gebruiken bijvoorbeeld energie uit duurzame bronnen en kijken kritisch naar hun invloed op het milieu, de arbeidsomstandigheden van het personeel en welke positieve bijdrage ze leveren aan de maatschappij. Let op: er is tegenwoordig een flinke opkomst van zogenaamd ‘greenwashing’, waarbij bedrijven of organisaties zich duurzamer of ‘groener’ voordoen dan dat ze werkelijk zijn.

thuiswerken groen

Zet de camera van je laptop of computer uit

Digitalisering van het werkveld heeft enkele klimaat voordelen. Denk aan minder CO2-uitstoot door minder woon-werkverkeer en minder houtkap omdat we minder papier gebruiken. Toch kost opslag en verkeer van digitale data ook enorm veel energie. Zo is het gebruik van videoverbindingen verantwoordelijk voor het grootste deel van onze digitale ecologische voetafdruk. Online vergaderen zonder webcam is daarom beter voor de planeet. Pak daarom vaker de telefoon of zet de webcam uit tijdens online vergaderingen. Zeker als het gaat om grote vergaderingen waarbij je zelf niet actief meedoet. Dan vermindert je ecologische voetafdruk gemiddeld met maar liefst 96%!

Zorg dat de cloud schoon blijft

De cloud gooit nooit iets weg zonder dat jij daar als beheerder opdracht toe geeft. Hierdoor wordt er telkens data-opslagcapaciteit bij gebouwd, wat natuurlijk veel energie kost. Houd daarom geregeld een ‘web schoonmaak’, net zoals een normale schoonmaak van je kantoor of werkplek. Doe dit bijvoorbeeld ieder jaar, na de aangifte van de inkomstenbelasting. Verwijder wat je niet meer nodig hebt. Houd hierbij wel rekening met de minimale bewaartermijn van je administratie. Iedere ondernemer is namelijk wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren.

duurzaam thuiswerken

Zoek op een meer duurzame manier, en dus groener

Elke zoekopdracht stoot een paar gram CO2 uit en draagt zo bij aan het klimaatprobleem. Begin daarom met het veranderen van je zoekgedrag. Bedenk bij iedere video of je er echt op moet klikken en zoek in een groene zoekmachine zoals het Duitse Ecosia.com of het Nederlandse zoekgroen.nl. Deze zoekmachines gebruiken de advertentie-opbrengsten van je zoekopdrachten om bomen te planten. Daarnaast kun je ook kiezen voor ‚Google black’ waarbij de achtergrond zwart in plaats van wit is, ook dit scheelt op jaarbasis een hoop energie.

thuiswerken duurzaam

Maak het thuiskantoor energiezuinig en blijf daar op letten

Je huis isoleren is uiteraard een praktische stap naar verduurzaming. Daar heb je zowel ’s zomers als ’s winters voordeel van, omdat je minder energie hoeft te gebruiken om te verwarmen, of om te koelen. Met goede dak- en muurisolatie blijft het in de zomer lekker koel en in de winter warm. Zo profiteer je van een lagere energierekening. Wat als je niet wilt investeren in je woning, bijvoorbeeld omdat je een huurwoning hebt? Denk dan eens in simpele oplossingen. Trek bijvoorbeeld meer kleding aan als je het koud hebt. Als je je verwarming 1 graad lager zet, scheelt dat al gauw 50 tot 90 euro per jaar. Of koop een zogenaamde desk bike, waarmee je fiets terwijl je werkt. Daar krijg je het namelijk warmer van en dat is niet alleen goed voor de stookkosten, maar ook voor je mentale en fysieke gezondheid. Ga daarnaast na hoe je je thuiswerkplek volgens de regels van de Arbowet inricht.

Previous «
Next »