• Homepage
  • >
  • Auto
  • >
  • Alle feiten over wegenbelasting 2021 op een rij

Alle feiten over wegenbelasting 2021 op een rij

  • Rogier
  • Comments Off
wegenbelasting elektrische auto

Als je over een auto, of ander motorisch voertuig dat op de weg rijdt, beschikt, dan ben je verplicht wegenbelasting te betalen, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Deze wegenbelasting wordt berekend aan de hand van hoe vervuilend (of schoon) je auto is, hoe zwaar die auto is en in welke provincie je woont. Als je een auto hebt van 40 jaar of ouder, ben je vrijgesteld van die wegenbelasting en voor hybride auto’s betaal je ook veel minder. Zo zijn er tal van weetjes over deze vorm van belasting, waardoor het soms onduidelijk kan zijn. Niet meer na het lezen van dit artikel, want daarin leggen we je alles uit over wegenbelasting.

Twee verplichtingen: verzekering en wegenbelasting betalen

Als je een auto hebt, ben je verplicht twee zaken te betalen: een verzekering en de wegenbelasting.  Hoeveel wegenbelasting je betaalt, hangt onder andere af van de provincie waarin je woont. Elke provincie bepaalt namelijk zijn eigen tarief. De opbrengst van deze belasting wordt gebruikt voor het aanleggen en onderhoud van ons wegennet. De plannen hiervoor zijn per provincie verschillend, en dus verschilt de belasting daarvoor ook per provincie.

alle feiten over wegenbelasting

Waar nog meer naar wordt gekeken

Daarnaast wordt gekeken hoe milieuvervuilend de auto is. Eigenaren van auto’s met een hoge CO2-uitstoot betalen daarom meer wegenbelasting. Ook het gewicht van het voertuig is van belang. Doorgaans betaal je meer wegenbelasting voor zwaardere auto’s, omdat deze ook vervuilender zijn. Als laatste wordt gekeken naar de brandstof waarop je auto rijdt. Zo betaal je voor een dieselauto meer wegenbelasting dan voor een voertuig dat op benzine of gas rijdt.

Betalen per maand of kwartaal

Je kunt de wegenbelasting per maand of per kwartaal betalen. Heb je een vrachtauto, of valt je auto onder de overgangsregeling voor oldtimers? Dan is betalen per automatische incasso niet mogelijk. Als je de wegenbelasting per kwartaal wilt betalen, kan dat met een acceptgiro. Op de acceptgiro zie je het bedrag dat je moet betalen en wat de uiterste betaaldatum is.

Hoe je wegenbelasting te berekenen

Op de website van de RDW kun je eenvoudig en snel berekenen wat jouw auto precies uitstoot. Heb jij een volledig elektrische auto die nul gram CO2 per kilometer uitstoot? Dan hoef je tot 2025 geen wegenbelasting te betalen. In 2025 hoef je slechts een kwart van de wegenbelasting te betalen en vanaf 2026 houdt dit voordeel op en betaal je voor je elektrische auto net zoveel wegenbelasting als voor een regulier voertuig.

wegenbelasting 2025

Hybride auto’s

Voor een semi-elektrisch voertuig, een zogenaamde hybride, die minder dan 50 gram per kilometer CO2 uitstoot, betaal je tot 2025 het halftarief. In 2025 betaal je 75 procent van de wegenbelasting en vanaf 2026 houdt ook voor dit type auto het voordeel helemaal op. Voor hybride auto’s die meer dan 50 gram per gereden kilometer uitstoten geldt hetzelfde wegenbelasting tarief als voor reguliere voertuigen.

Wegenbelasting dieselautos

Ook voor dieselauto’s geldt een afwijkend tarief. Vanaf 1 januari 2020 betaal je namelijk een fijnstof toeslag van vijftien procent voor bepaalde diesels. Het gaat dan om oudere voertuigen zonder roetfilter, die per kilometer meer dan vijf milligram fijnstof uitstoten. Je betaalt fijnstof toeslag voor je dieselauto als het roetfilter is verwijderd. Dit is sinds 1 juli 2017 verboden. Ook is het vanaf mei 2018 een afkeurpunt voor de APK.

wegenbelasting 2021

Voor oldtimers betaal je geen wegenbelasting

Heb jij een oldtimer van 40 jaar of ouder? Dan kun je vrijstelling voor het betalen van de wegenbelasting krijgen. Dit heet de oldtimerregeling. De regeling is in het leven geroepen om mensen met een oldtimer tegemoet te komen: met dit soort auto’s wordt immers niet zoveel gereden als met nieuwe voertuigen. Zodra je een oldtimer van 40 jaar of ouder op je naam zet, krijg je automatisch vrijstelling. Hiervoor hoef je niets te doen. Is je auto nog geen veertig jaar oud, maar wel vóór 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik genomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de overgangsregeling voor oldtimers. Je betaalt dan een kwart van het normale tarief. Je komt alleen in aanmerking voor de overgangsregeling voor oldtimers als je auto op benzine rijdt. Ook vrachtauto’s en autobussen die niet bedrijfsmatig gebruikt worden, komen in aanmerking voor de regeling.

alles over wegenbelasting

Bezwaar maken

Heb je een naheffingsaanslag ontvangen die volgens jou te hoog is of ben je het niet eens met de beschikking van de motorrijtuigenbelasting? Dan kun je bezwaar maken bij de Belastingdienst. Dit doe je met het formulier ‘Bezwaar motorrijtuigenbelasting’. Dit is de downloaden op de website van de Belastingdienst. Denk je dat de fijnstof toeslag die je moet betalen te hoog is voor jouw dieselauto? Dan moet je aantonen wat volgens jou de juiste fijnstofuitstoot van je auto is. Het bewijs hiervan stuur je op naar de RDW. Klopt de door jou opgegeven fijnstofuitstoot? Dan wordt de wegenbelasting automatisch gewijzigd.

Schorsen van een voertuig

Als je van plan bent om het voertuig langere tijd niet te gebruiken, dan kun je het voertuig schorsen voor de wegenbelasting. Tijdens de schorsing mag de auto niet op de openbare weg staan of komen. Je mag deze dus niet parkeren op een openbaar parkeerterrein of in een gezamenlijke parkeergarage. Wil je je auto schorsen voor de wegenbelasting? Dan kun je hiervoor terecht op de website van de RDW, bij een RDW-keuringsstation of bij een kentekenloket. Ook kun je hiervoor terecht op een PostNL-kantoor.

wegenbelasting betalen

Ga je jouw voertuig binnenkort verkopen? Dan kun je op een PostNL-locatie terecht om het kenteken te laten overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Dit kan een particulier zijn, maar ook een door de RDW erkend autobedrijf. Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs. De wegenbelasting wordt dan automatisch stopgezet. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Previous «
Next »