• Homepage
  • >
  • Auto
  • >
  • Welke elektrische auto’s zijn er in 2021 te koop?

Welke elektrische auto’s zijn er in 2021 te koop?

  • Flex
  • Comments Off
elektrische-autos-2021-hoger-segement

De opmars van de elektrische auto

Is het jou ook opgevallen dat je, als je televisie zit te kijken, steeds meer reclames tegenkomt van elektrische auto’s? Het is zelfs zo dat reclames voor gewone auto’s steeds meer uit het beeld aan het verdwijnen zijn. Niet verwonderlijk, want de elektrische auto wint sterk aan populariteit. Alle automerken zijn jaren geleden begonnen met het investeren in het ontwerp van een dergelijke auto, wat we nu steeds sterker terugzien in de modellen die tegenwoordig op de markt worden gebracht. Maar welke elektrische auto’s zijn er zoal te krijgen? We zetten rede belangrijkste modellen voor je op een rijtje.

Welke elektrische auto’s zijn er te nu te koop?

De elektrische auto is hot. Er was een tijd dat er een beetje meewarig naar deze auto’s werd gekeken, maar die tijd is lang voorbij. Steeds meer mensen realiseren zich dat benzine en diesel auto’s erg vervuilend zijn en dat elektrische auto’s steeds interessanter worden. Dit komt natuurlijk ook wel doordat het elektrisch rijden behoorlijk wat voordelen met zich meebrengt.

Neem alleen maar de kosten voor je brandstof. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan benzine, dat merk je dan ook flink in je portemonnee. Maar daarbij is het ook handig dat je zelf je energie op kunt wekken. Je hoeft niet op zoek naar een tankstation, gewoon even zelf thuis de wagen aan de oplader hangen en klaar ben je. Dat belastingvoordeel dat je op een elektrische wagen krijgt is daarbij ook mooi meegenomen, waarbij het aspect dat je wagen beter is voor het milieu natuurlijk misschien wel het belangrijkste voordeel is.

Elektrische auto’s 2021: de goedkoopste modellen

Er was een tijd dat elektrische auto’s duur waren. Dit was er een belangrijke reden voor dat mensen besloten om een aanschaf van een dergelijke auto toch nog maar even uit te stellen. Maar tegenwoordig is de prijs van de auto geen excuus meer om geen elektrische auto aan te schaffen. Er zijn namelijk heel wat fabrikanten die goedkope auto’s modellen verkopen die ook helemaal elektrisch zijn.

Volkswagen E-Up
Fiat 500e

Neem de Renault Twingo ZE, de Volkswagen E-Up en de Fiat 500e. Allemaal hele leuke modellen, die je voor een prijs rond de 20.000 euro aan kunt schaffen. Dat is wel een stuk duurder dan de vergelijkbare modellen van deze fabrikanten die op brandstof rijden, maar dat zijn kosten die je er na een aantal jaren rijden makkelijk uit kunt halen. Dit is dan te danken aan de lagere kosten voor het verbruik en het hiervoor al genoemde belastingvoordeel.

Seat Mii Electric
Smart EQ ForTwo

Natuurlijk is de actieradius van deze modellen wel een stuk lager dan van de duurdere modellen. Een keer je auto flink opladen en je kunt er rond de 200 kilometer mee rijden, waarbij de Seat Mii Electric je zelfs 260 kilometer ver brengt. De elektrische auto die je het snelst weer op moet laden is de Smart EQ ForTwo. Dit model brengt je slechts 135 kilometer ver. Waarbij wel aangetekend dat er door het land steeds meer laadpalen te vinden zijn en dat dit laden ook steeds sneller gaat. De modellen van Seat, Volkswagen en Fiat bieden daarbij dan nog de mogelijkheid om je auto van energie te voorzien via snelladen. Hiermee kun je rustig in de auto blijven zitten, omdat de accu in no time weer helemaal vol is. Dit is een manier van auto opladen die op steeds meer plekken wordt aangeboden.

Elektrische auto’s 2021: de middenklasse (tussen de €25000 en €45000)

Zoek je een elektrische auto in de klasse tussen 25.000 en 45.000 euro, dan heb je zeer veel keuze. Alle grote autofabrikanten hebben wel een of meerdere modellen voor je klaarstaan. Er wordt door alle fabrikanten dan ook flink ingezet op rijden in een elektrische auto. Je kunt er bij praktisch alle modellen in de middenklasse wel op rekenen dat deze op te laden zijn door middel van snelladen. Even een kop koffie bij het tankstation en je kan weer vooruit.

Hyundai Kona Electric
Opel Corsa-e
AIWAYS U5
BMW i3

Het is prettig dat de elektrische auto zo alom vertegenwoordigd is, aangezien de kans groot is dat je favoriete automerk een mooie elektrische wagen voor je klaar heeft staan. Sterker nog: meestal zijn dit modellen die zijn afgeleid van al eerder bestaande brandstofmodellen. Voorbeelden hiervan zijn de Hyundai Kona Electric, De Citroen e-C4, de Opel Corsa-e en de Hyundai INOIQ Electric. Daarnaast zijn er ook modellen die speciaal voor de elektrische markt ontwikkeld zijn. Neem hiervoor bijvoorbeeld de bijzondere Honda-e, de AIWAYS U5, de BMW i3 en de Skoda ENYAQ. Modellen die zich niet alleen door het excessieve gebruik van hoofdletters in de naam onderscheiden van brandstofauto’s. Dit zijn namelijk auto’s die geruisloos topprestaties leveren, tegen veel lagere gebruikskosten.

Het verschil in actieradius is flink bij deze modellen. Voor de Honda e moet je na een dikke 200 kilometer alweer met je auto aan het stopcontact, terwijl de Hyundai Kona electric je bijna 500 kilometer ver brengt. Het is dan ook goed om op deze actieradius te letten bij de aanschaf van een elektrisch model. Als jij regelmatig flinke afstanden rijdt, dan loont het de moeite voor een model te gaan dat je verder brengt voordat er weer opgeladen moet worden. Nu is het opladen een eenvoudig klusje dat over het algemeen snel gedaan is, maar het is natuurlijk ook wel prettig als dat een paar honderd kilometer uitgesteld kan worden…
Er zijn genoeg topmodellen op te noemen in deze prijsklasse. Neem bijvoorbeeld de stoere Mini Electric, de stijlvolle Nissan Leaf en de Opel Ampera-e. Allemaal modellen die laten zien dat de ontwikkeling van e-auto’s de afgelopen jaren een grote vlucht heeft gemaakt.

Mini Electric
Nissan Leaf

Elektrische auto’s 2021: de duurste modellen (boven de €45000)

Als jij een elektrische auto zoekt en prijs is geen bezwaar, dan kom je in de hoogste prijsklasse terecht. Ook hier veel traditionele autofabrikanten die flink hebben geïnvesteerd in een mooi elektrisch model. Hier zijn ook duidelijk de topmodellen op het gebied van elektrisch rijden te vinden. Wagens zoals de Tesla Model 3. Een van de meest verkochte elektrische auto’s ter wereld. Voor een kleine 50.000 euro rijd je hier een dikke 500 kilometer ver mee, geruisloos en zonder uitlaatgassen.

Tesla model 3

Een goede concurrent voor Tesla is de Polestar 2. Eerder gaven we al wat meer informatie over de Polestar 2 als zakelijke auto.

Niet verwonderlijk dat het topmodel van Tesla komt, dat toch een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied is. Heb je toevallig nog een kleine 100.000 euro die een gat in je zak brandt, dan kun je ook kiezen voor de Tesla Model X. Een prachtige auto die het summum vertegenwoordigd op het gebied van elektrisch rijden.

Tesla Model X

Maar ook Audi timmert aan de weg in het hogere segment, met meerdere modellen. Zo verkopen ze bijvoorbeeld de Audi e-tron Sportback, waarmee je voor zo’n 70.000 euro een goede 350 kilometer in alle comfort rondrijdt. Daarnaast komt binnenkort ook Ford met een elektrische versie van de Mustang op de markt.

Audi e-tron Sportback
Ford Mustang Mach-E

Andere fabrikanten die in het hogere segment actief zijn, zijn onder andere Mercedes, Porsche en Jaguar. Dit zijn bedrijven die er voor zorgen dat je jezelf er echt niet voor hoeft te schamen dat je in zo’n stille auto rondrijdt. Je mag er op rekenen dat er in de nabije toekomst nog meer high-end autobedrijven actief gaan worden op het gebied van elektrisch rijden.

Iedereen elektrisch?

Nu steeds meer fabrikanten zich vol op het elektrisch rijden storten, mag je er op rekenen dat steeds meer mensen de overstap gaan maken. In 2016 reden er een goede 100.000 elektrische personenauto’s in Nederland rond, eind januari 2021 waren dit er al ruim 275.000. Dit is dan nog slechts 3,16 procent van alle in Nederland geregistreerde personenauto’s, maar het moge duidelijk zijn dat het aantal sterk omhoog gaat.

Tel daar dan de hybride auto’s nog bij op en je komt op een aanzienlijk deel van alles wat er in Nederland rondrijdt. Nu de fabrikanten realiseren dat elektrische wagens de toekomst zijn, mag je er op rekenen dat er alleen nog maar meer elektrische modellen bij gaan komen en dat er zo steeds meer mensen in Nederland elektrisch gaan rijden.

Previous «
Next »