• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • De valkuilen waar je als zzp-er op moet letten

De valkuilen waar je als zzp-er op moet letten

  • Flex
  • Comments Off
valkuilen voor zzpers

Het zijn vreemde tijden. Door de Corona crisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt en moet men op zoek naar iets nieuws. Dit verklaart dan ook direct waarom we een stijging zien in inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. Blijkbaar gaan mensen niet op zoek naar een nieuwe baan, misschien omdat die er op het moment niet veel zijn, maar besluiten ze om zzp’er te worden. Het eerste waar je als beginnend zelfstandige aan denkt is natuurlijk hoe je ZZP opdrachten binnen kunt halen. Echter zijn er nog heel veel andere zaken, naast het binnenhalen van die freelance opdrachten, waar je aan moet denken.

Omzeilen van valkuilen

Als startende zzp’er, of freelancer, moet je veel regelen, klanten vinden en je administratie op orde houden. Een bedrijf beginnen doe je dan ook niet zomaar, maar je zult enkele valkuilen moeten omzeilen. Zo moet je er als zzp-er voor zorgen dat je niet direct al je verdiende geld uit moet geven, want omzet is niet hetzelfde als winst! Daar moeten de kosten en de btw namelijk nog vanaf.

Houdt geldt apart voor de belastingen

Als je in vaste loondienst zit, dan wordt er automatisch belasting ingehouden. Als zelfstandige moet je zelf geld opzij zetten om uiteindelijk zelf die inkomstenbelasting te betalen. En vergeet daarnaast ook de btw niet. Je zou niet de eerste startende ondernemer zijn die geen geld opzij zet hiervoor en daardoor in de problemen komt. Op je omzet reken je vaak nog 21% aan btw door. Van iedere € 100 die je aan omzet factureert, reken je dus € 21 aan btw. Dit bedrag loopt in lucratieve tijden flink op.

Onthoud dat je de ontvangen btw ieder kwartaal via de btw-aangifte moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Zorg dan ook altijd dat je de BTW op je zakelijke rekening laat staan, zodat die direct aan de Belastingdienst afgedragen kan worden.

Probeer zoveel mogelijk zuinig aan te doen

Het is sowieso verstandig om het in je eerste jaar dat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, zuinig aan te doen. Er zijn momenten dat je veel geld verdient, maar er zullen ook tijden zijn dat je minder omzet draait. Het is normaal dat winstgevende tijden zich afwisselen met periodes van verlies: deze dipjes in jouw inkomen moet je kunnen opvangen. Vergeet ook niet dat je tijdens vakanties geen geld verdient en ook dat dus moet opvangen.

Blijf acquisitie doen

Laat onder geen beding je acquisitie versloffen. Startende zzp-ers hebben vaak de basis van één opdrachtgever en bouwen vervolgens hun klantenbestand uit. Zeker in de beginfase is het dus noodzakelijk om klanten te blijven zoeken en acquisitie te doen. Als je maar één, of weinig,  opdrachtgevers hebt, loop je het risico in één klap je inkomen kwijt te raken als die wegvalt. Probeer je netwerk dus uit te breiden en te onderhouden. 

Doelen formuleren

Definieer als je als zzp-er begint een duidelijk doel en pas daar jouw bedrijfsstrategie op aan. Een veel voorkomende valkuil is namelijk dat je de rode draad uit het oog verliest en verzandt in de bijzaken. Je moet de hoofdlijnen bepalen en deze ook zien vast te houden.

Bedenk dus van tevoren waarom je dit bedrijf opricht en wat je hiermee wilt bereiken.  Door deze op te schrijven heb je een document waar je altijd op terug kunt vallen in tijden van hectiek en drukte.

Previous «
Next »