Wat zijn de bekendste wijnsoorten in Europa

  • Flex
  • Comments Off
bekendste wijnen europa

De 5 bekendste wijnsoorten in Europa

De meest bekende wijnsoorten in Europa zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Chardonnay.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een rode wijndruif die in heel Europa wordt verbouwd. Hij staat bekend om zijn diepe kleur en gedurfde smaak, die goed samengaat met de meeste gerechten. Cabernet sauvignon is een van ’s werelds populairste druivensoorten en wordt gebruikt in veel wijnen uit Frankrijk, de Verenigde Staten, en Zuid-Afrika.

Cabernet sauvignon kan worden gebruikt om alles te maken van versterkte portwijnen zoals tawny port (een mengsel van verschillende rode druiven) tot volle rode wijnen zoals Petite Sirah of Merlot, afhankelijk van hoe lang je besluit ze te laten rijpen voordat je ze bottelt!

Merlot

Merlot is een donker druivenras dat wordt gebruikt voor volle rode wijnen. Hij wordt vooral geteeld in de Bordeauxstreek in Frankrijk, waar hij van oudsher wordt gemengd met cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec om Bordeauxblends te creëren, zoals Bordeauxwijnen of Barsac. Merlot wordt ook verbouwd in de staat Washington, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland.

Pinot Noir

Pinot Noir is een donkerrode wijndruivensoort die wordt gebruikt voor de productie van Bourgondische wijn. Pinot Noir druiven worden meestal met de hand en in kleine hoeveelheden geplukt, zodat de druiven niet gemakkelijk breken tijdens het vervoer naar de wijnmakerij.

De wijn wordt meestal voorzichtig geprepareerd en niet gefilterd, zodat de beste kwaliteit behouden blijft. Pinot Noir druiven hebben een donkerrode kleur en ze zijn minder zoet dan andere druivensoorten. Ze zijn te vinden in Frankrijk en Italië, waar ze vaak worden gedronken als aperitief of bij verse vis.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is per definitie een wit druivenras dat wordt gebruikt voor het maken van droge witte wijnen. Het is de tweede meest aangeplante druif ter wereld, na chardonnay (waarover later meer). Sauvignon blanc wordt gebruikt voor veel verschillende wijnstijlen – je vindt hem in alles van kurkdroge witte wijnen tot off-dry mousserende wijnen – en hij groeit op drie continenten, en in meerdere landen: Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië, maar vooral in de Bordeaux-regio in Frankrijk, waar ze enkele van hun beste voorbeelden produceren, zoals Sauternes of Pouilly-Fumé.

Chardonnay

Chardonnay is een witte druivensoort die al minstens sinds de 16e eeuw in wijnen wordt gebruikt. Hij werd oorspronkelijk verbouwd in Bourgondië en Champagne, maar staat nu ook op grote schaal aangeplant in Italië, Spanje, Californië en Nieuw-Zeeland.

Chardonnay wordt soms “de koning van de druivensoorten” genoemd, omdat hij een ongelooflijke reeks wijnen kan voortbrengen, van droog tot zoet. De stijl hangt af van de gistingstijd van de most: een langere gisting zorgt voor meer zuren en minder alcohol, terwijl een kortere gisting meer suiker en minder zuren oplevert.

Ben jij geïnspireerd door dit artikel over wijnsoorten en wil je zelf graag wijn bestellen, vergeet dan niet een goede wijnkoelkast te kopen! 

Previous «
Next »