• Homepage
  • >
  • financiering
  • >
  • Welke mogelijkheden bestaan er om geld te lenen om je woning te verbeteren?

Welke mogelijkheden bestaan er om geld te lenen om je woning te verbeteren?

  • Flex
  • Comments Off
lening

Na maanden onverhoopt thuis zitten heb je ontdekt dat er best de nodige verbeteringen aan je woning mogen worden doorgevoerd. Voorheen was je vaak op pad, maar de opkomst van het coronavirus heeft daar de nodige verandering in gebracht. Thuis werken is de nieuwe norm geworden, sociaal contact dient zoveel mogelijk te worden beperkt, waardoor je ineens veel meer tijd in huis doorbrengt dan je voorheen gewend was. 

Daarom heb je jezelf voorgenomen om de nodige aanpassingen in huis door te voeren, om op deze manier het comfort aanzienlijk te vergroten. Voorheen had je er niet zo zeer bij stil gestaan hoe klein je keuken bijvoorbeeld was, maar nu je week na week thuis in de keuken staat, in plaats van meerdere dagen uit eten te gaan, duurde het niet lang alvorens je in zag dat er toch best de nodige aanpassingen zouden mogen worden doorgevoerd om het gebruiksgemak aanzienlijk te vergroten. 

Een nieuwe vloer met vloerverwarming en aanpassingen in de verlichting

Ook in de woonkamer heb je de nodige aanpassingen op de planning. Zo wil je onder meer een nieuwe vloer laten leggen met vloerverwarming, zou je graag door het plaatsen van de nodige led spots aan het plafond de verlichting vernieuwen en met een aantal aanpassingen in het meubilair kun je vervolgens een complete make over voor elkaar krijgen. 

Vanzelfsprekend heb je de financiële middelen om dergelijke aanpassingen te financieren niet rechtstreeks tot je beschikking. Vandaar dat je er over zit na te denken of geld lenen misschien een goede oplossing is. De rentetarieven zijn vandaag de dag historisch laag, waardoor je voor relatief weinig geld gebruikt kunt maken van uiteenlopende leningen die je op lange termijn helemaal niet zo veel geld hoeven te kosten en die je in staat stellen om de benodigde aanpassingen in je woning probleemloos door te voeren. 

Kies je voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

Over het algemeen zul je een keuze moeten maken tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Afhankelijk van wat je precies voor ogen hebt, zul je een afweging moeten maken tussen deze twee opties. Waar dien je precies op te letten alvorens je een definitieve keuze maakt? Er zijn de aanzienlijke verschillen tussen beide leen opties, dus het kan geen kwaad om even wat verder te kijken om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. 

Bij een persoonlijke lening bepaal je van te voren wat het te lenen bedrag is. Dit bedrag staat van te voren vast en er is hier ook sprake van een vast rentebedrag en een van te voren opgestelde afbetaalregeling. Als je van te voren een goed idee hebt wat je precieze kosten zullen zijn, is dit een duidelijke optie. Bovendien is de rente fiscaal aftrekbaar, zolang je het geld investeert in het verbeteren of uitbreiden van je woning. 

Stel jezelf de nodige vragen alvorens een keuze over het type lening te maken

Bij een doorlopend krediet wordt van te voren een maximaal bedrag vastgesteld wat je kunt lenen. Als je niet duidelijk weet wat een mogelijke verbouwing zal gaan kosten of je wilt graag wat geld achter de hand houden voor onverwachte kosten, dan is dit misschien wel de beste oplossing. Je kunt geld opnemen tot een maximaal bedrag, maar vanzelfsprekend betaal je alleen rente over het gebruikte bedrag. Door de flexibiliteit in deze omstandigheden, zijn de looptijd en rente echter flexibel. Daarnaast is het ook niet mogelijk om de gemaakte rentekosten fiscaal af te trekken, iets wat bij een persoonlijke lening wel het geval is. 

Er zijn vandaag de dag tientallen aanbieders van leningen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het voor jou niet mogelijk is om ergens een lening te krijgen. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden, met betrekking tot bijvoorbeeld je inkomen en het doel waarvoor je het geld wilt lenen, wordt gekeken naar wat voor jou de beste oplossing zou zijn. Na een evaluatie, persoonlijk gesprek en het toesturen van de nodige papieren, staat er echter weinig in de weg om jou te beletten ergens geld te lenen om de nodige aanpassingen door te voeren in jouw woning om deze leefbaarder te maken.

Previous «
Next »