Zelf een website maken, hoe doe je dat?

  • Flex
  • Comments Off
zelf website maken

Het is de laatste jaren steeds makkelijker geworden om zelf een website te maken. Waar je hier vroeger kennis nodig had van HTML, FTP of programmeren, zijn er tegenwoordig genoeg aanbieders van software, waarbij je hier niet per se veel over hoeft te weten. De grootste uitdaging is om de juiste websitemaker te vinden tussen het enorme aanbod op de markt.

Alles wat je tegenwoordig nodig hebt om zelf een website te maken is een computer en een webbrowser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox. Het hosten van een website kost providers uiteraard geld: voor het onderhouden van de servers, voor het promoten van hun diensten en natuurlijk voor de verdere ontwikkeling van hun producten. Daarom zijn gratis websites bijna altijd gebaseerd op een zogenaamd ‘freemium’-model. Dit houdt in dat de gratis pakketten worden gefinancierd door de klanten die voor een betaald (of ‘premium’) pakket kiezen. Daarnaast zit het verdienmodel ook in de extra zaken die je aanschaft, naast het gratis pakket.

De stappen die je moet doorlopen

Bij elke aanbieder van pakketten om je eigen website te maken, moet je de volgende stappen doorlopen:

– je aanmelden voor het gratis account

– een sjabloon kiezen dat je mooi vindt

– pagina’s toevoegen aan je website

– de content aanpassen zoals afbeeldingen, tekst, video, etc.
– de SEO-instellingen aanpassen

– de website publiceren

Hieronder bespreken we enkele sitebuilders, zodat je kunt beslissen welke het meest geschikt is voor jouw website.

Wix: de grootste

De grootste websitemaker is ongetwijfeld Wix. Ze hebben meer gebruikers dan welke andere websitemaker dan ook en dat is niet verwonderlijk, want Wix heeft heel veel unieke functies en goed uitgewerkte sjablonen. Een uitstekende keuze voor een betaalde website, maar hoe zit het met het gratis pakket? Helaas is daarbij, net als bij Weebly, hun advertentie veel te opvallend. Of eigenlijk advertenties, meervoud dus, want er staat niet alleen een advertentie in de voettekst, rechtsboven staat ook nog een knop. Door deze advertenties komt je gratis website niet erg professioneel over en we zien dan ook dat bijna alle gebruikers van Wix voor de betaalde variant gaan.

JouwWeb: van Nederlandse bodem

JouwWeb bestaat sinds 2010 en een kleine- of middelgrote website maken is hiermee geen enkel probleem. Je kunt ook een blog toevoegen en met een betaald plan kun je een webwinkel met iDeal-betalingen toevoegen. In de editor kun je heel erg makkelijk alle elementen op de juiste plek slepen. Dat is handig en heel eenvoudig: je sleept gewoon de alinea, de afbeelding of de video van de balk aan de zijkant naar de plek waar je ‘m wilt hebben. JouwWeb biedt een goede ondersteuning in het Nederlands. Je kunt ze een e-mail sturen of door de ‘Veelgestelde vragen’ bladeren.

WordPress.com: het platform voor blogs

Let op dat je WordPress.com niet verwart met de grotere broer: WordPress.org. Deze laatste is geweldig als je het geen probleem vindt om je in alle technische details te verdiepen, maar helaas is de .com-variant niet zo heel veel eenvoudiger en heeft deze bovendien de nodige beperkingen. Als je alleen een blog wilt opzetten, kan WordPress.com een fantastische oplossing voor je zijn, maar als je een echte website wilt, zijn er betere oplossingen.

Previous «
Next »