Wat is webhosting nu eigenlijk?

  • Flex
  • Comments Off
webhosting

Als je een website of webshop laat ontwikkelen en ontwerpen, moet je beseffen dat de hosting daarvan net zo belangrijk is. Je website moet namelijk wel dag en nacht bereikbaar zijn en ook je e-mailaccounts moeten goed werken.Maar wat is webhosting nu eigenlijk, en op welke belangrijke punten moet je letten?

Webhosting is het aanbieden van ruimte voor het opslaan van informatie, afbeeldingen en andere inhoud die toegankelijk is via een website. Elke website staat op een server, die de website host en er voor zorgt dat deze altijd bereikbaar is. Het is belangrijk dat deze server goed beveiligd is, zodat onbekenden geen toegang krijgen en dat de server betrouwbaar is, zodat je website dag en nacht online is.

Waaruit bestaat een hostingpakket?

Een hostingpakket bevat verschillende diensten:

– Website: dit is de meest bekende dienst die onder webhosting valt het daadwerkelijk hosten van een website, dus het aanbieden van ruimte waarop een website draait.

– E-mail: elk hostingpakket komt met minimaal één e-mailaccount, een e-mailadres inclusief opslagruimte. Het stukje achter het apenstaartje is hetzelfde als de domeinnaam van je website. Afhankelijk van je hostingpakket heb je meerdere e-mailadressen tot je beschikking, die je zelf aan kunt maken.

– FTP-toegang: deze FTP-server is eigenlijk gewoon de server die de bestanden van je website host. FTP staat voor File Transfer Protocol en is een systeem dat het uitwisselen van bestanden tussen computers makkelijker maakt. Als je FTP-toegang hebt tot je eigen webserver kun je zelf bestanden die deel uitmaken van je website beheren en eventueel zelf bestanden online zetten. 

– Database: dit is een digitaal opgeslagen archief. Hierin staan allerlei gegevens die vanuit een website of webapplicatie benaderd kunnen worden. Denk aan producten, prijzen, klantgegevens etc.
– Spamfilter: hostingpakketten bieden een standaard spamfilter. De kwaliteit van zo’n spamfilter is niet altijd even optimaal, daarom wordt er ook vaak een aparte spamfilter aangeboden bij een hostingpakket.

– Backup: elk goed hostingpakket zal een goede backup functie hebben. Mocht er iets mis zijn gegaan, dan kun je altijd gegevens van de vorige dag terughalen. Deze backup bevalt alle gegevens uit bovenstaande diensten en is dus essentieel.
– DNS: als iemand je website invoert in zijn browser, moet gekeken worden op welke server de website staat. Of als iemand een e-mail stuurt naar je e-mailadres, dan moet gekeken worden welke server de e-mail kan ontvangen. De DNS server zorgt daarvoor.

– Domeinnaam: het registreren hiervan voor je website staat in principe los van de hosting, maar het een kan niet zonder het ander. Je kunt een domeinnaam registreren zonder hosting, maar dan kan er dus geen website op draaien. Je kunt het webadres dan tijdelijk bewaren of doorlinken naar een andere domeinnaam waar wel een website op staat. Ook heb je zonder hosting dus geen e-mailadressen beschikbaar. Op het moment dat je je domeinnaam daadwerkelijk wilt gebruiken om een website op te zetten, dan heb je dus een hostingpakket nodig.

Verschillende pakketten verkrijgbaar

De meeste hosting providers hebben verschillende pakketten, die variëren in grootte en daardoor in kosten. Hoe groter je hostingpakket, hoe meer dataverkeer is inbegrepen, hoe meer e-mailaccounts je krijgt en hoe meer harde-schijfruimte je hebt. Bij het kiezen van een hostingpakket moet je dus vooral letten op het verwachte dataverbruik van je website en de benodigde schijfruimte. Maak daarbij een inschatting wat je website in de toekomst gaat doen.

Previous «
Next »