Zo doe je een goede screening van nieuwe sollicitanten

  • Flex
  • Comments Off
personeel check

Het aannemen van nieuwe werknemers valt niet altijd mee. Je wil uiteraard de beste mensen vinden voor je bedrijf, maar dat valt niet altijd mee. Waar moet je op letten en welke eisen geef je prioriteit. In deze blog helpen we je met de eerste stap: en eerste screening sollicitanten op basis van hun CV.

Screenen heet ook wel doorlichten of grondig onderzoeken. Dit betekent dat je gaat kijken naar het cv van iemand om te zien wat diegene gedaan heeft en waar hun sterke punten liggen. Bij een goede CV krijg je zelfs een gevoel mee over de persoon in kwestie. Daarnaast kan een goede screening op basis van de CV je een hoop tijd schelen verderop in het sollicitatieproces.

Besteed genoeg tijd aan het kijken naar CV’s

Uit onderzoek is gebleken dat veel recruiters slechts zes seconden naar iedere cv kijken. Vier seconden daarvan worden gewijd aan foto, naam, huidige functie en opleidingen. De andere 2 seconden gaan naar bepaalde ervaringen en competenties die waardevol zijn voor de functie. Binnen 6 seconden is dus vaak de keuze of de kandidaat doorgaat al gemaakt, terwijl de kandidaten meer waard zijn dan 6 seconden van je tijd. Het gaat om iemand die jij wil gaan betalen en die jouw bedrijf moet helpen groeien. Zorg dus dat je meer tijd aan het doornemen van een CV neemt!

Het is belangrijk dat de waarden en visie van een bedrijf goed aansluiten op de waarden en visie van de sollicitant. Een nieuwe medewerker moet zich goed voelen in een team en dit werkt alleen als ze een connectie met het bedrijf hebben en de mensen die er al werken. Deze kandidaten vinden zelf de bedrijfscultuur ook steeds belangrijker als ze een baan zoeken. Het is dus belangrijk dat je jouw unieke cultuur uitstraalt. Zo trek je namelijk de juiste doelgroep kandidaten naar je bedrijf toe!

Heb je eenmaal een eerste schifting gedaan, dan kan het goed zijn om de kandidaat op te bellen om diegene uit te nodigen voor een telefonisch gesprek of een video call. Dit is gedeeltelijk ook om te zien hoe de kandidaat reageert op zo’n onverwachts moment. Iedereen reageert anders als ze spontaan moeten handelen. Zorg dat je in zo’n eerste gesprek vragen stelt als Wat heb je onthouden over de functie? Wat motiveert je in je huidige job? Waarom denk je dat je bij ons bedrijf past?

Na dit eerste telefonische gesprek is het tijd voor de volgende stap: het sollicitatiegesprek. Als het goed is, worden die gesprekken nu gevoerd met kandidaten waarvan er een grote kans is dat zij bij het bedrijf passen!

Previous «
Next »