Zo regel jij een goed georganiseerd magazijn

  • Flex
  • Comments Off
opgeruimd magazijn

Het magazijn is het hart van de onderneming. Heb je geen voorraad dan kun je ook niet leveren en dat is toch een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. Een goed draaiend magazijn heeft een ritme dat ervoor zorgt dat de voorraad als het ware op peil wordt gehouden. Er gaat voorraad uit en er wordt voorraad aangevuld. Door gebruik te maken van een magazijninrichting die overzichtelijk en tegelijk productief is, bespaar je kosten. Voor elke onderneming geldt immers hetzelfde principe dat tijd gelijk staat aan geld.

Optimaal gebruik maken van beschikbare ruimte

Een magazijninrichting moet voldoen aan een gestructureerde workflow. Dat betekent dat een magazijn is opgedeeld in afdelingen. Wanneer een order binnenkomt op de administratieve afdeling, kan de order direct verzameld worden vanuit de magazijnstellingen. Vervolgens wordt de order verder verwerkt op de inpakafdeling en klaargemaakt voor verzending. De order maakt als het ware een rondje door het magazijn. Grote verpakkingen die zwaar zijn plaats je het beste aan het eind van je looproute, omdat het einde uitkomt op de volgende afdeling.

Codering voor grote magazijnen

Heb je een groot magazijnoppervlak dan is het niet de bedoeling dat je uren ronddoolt om een specifiek product te vinden. Door gebruik te maken van coördinaten werk je veel efficiënter en het is bovendien handig wanneer je werkt aan de hand van een orderpicklijst. Grote orders verzamel je het beste in één keer door gebruik te maken van een magazijnwagen. Zo hou je een order overzichtelijk en kun je met een afvinklijst werken om zo sneller een order verzamelen. Het is belangrijk dat in een magazijn zo efficiënt mogelijk wordt gewerkt.

De voorraad managen

De voorraad in een magazijn is constant in beweging. Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen wat eruit gaat en wat er binnen komt. Heeft u te veel voorraad ingekocht dan zal het magazijn rommelig worden, want waar laat je bijvoorbeeld die extra dozen? Geblokkeerde gangpaden zijn een grote ergernis en verstoren het verzamelproces. Het is daarom beter om regelmatiger de voorraad aan te vullen dan ineens een overschot te hebben. Een opgeruimd magazijn zonder hindernissen bevordert een prettige werkomgeving en levert winst op.

Previous «
Next »