Persoonlijke lening als zelfstandig ondernemer

  • Flex
  • Comments Off

Er zijn heel veel redenen waarom je een lening zou willen afsluiten bij de bank. Zo kan geld lenen heel handig zijn als je bijvoorbeeld een auto wil gaan kopen of wil gaan verbouwen aan je huis. Wanneer je een vaste baan hebt met een contract is dat meestal geen enkel probleem. Helaas is het als ondernemer ineens een stuk lastiger. Je hebt immers geen vast inkomen en daardoor is het voor de bank een groter risico om jou geld te lenen. Maar als je nu toch privé geld wil lenen wanneer je ondernemer bent, hoe gaat dat dan in zijn werk? Welke eisen stellen banken? In dit artikel kom je er alles over te weten. 

Persoonlijk geld lenen
Een persoonlijke lening heeft meerdere voordelen. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Je leent een vast bedrag dat direct op je rekening wordt gestort. Er geldt een vaste looptijd voor de terugbetaling van de lening waarbij ook de rente vooraf vast staat. Je betaalt een vast maandbedrag om het totaal verschuldigde bedrag terug te betalen. Wanneer je zo’n lening bovendien gebruikt voor een verbouwing of verbetering aan je woning, kun je de rente aftrekken voor de inkomstenbelasting. 

Persoonlijke lening als ondernemer
Veel banken stellen als eis voor het verstrekken van een dergelijke lening dat je beschikt over een vast contract. Zo kunnen zij zich er zeker van stellen dat je een steady inkomen hebt en nemen ze het minste risico. Er zijn dan ook behoorlijk wat banken en aanbieders die simpelweg geen lening aanbieden aan zelfstandig ondernemers. Gelukkig komen er steeds meer aanbieders dat juist wél doen. Daarbij wordt er uiteraard wel gekeken naar je situatie. Men wil immers goed de kans inschatten dat ze het geleende geld ook daadwerkelijk terug krijgen. Meestal dien je als zelfstandig ondernemer verschillende dingen te laten zien wanneer je een dergelijke lening wilt afsluiten. Zo wordt er vaak gevraagd om een uittreksel van de Kamer van Koophandel en dien je de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar te laten zien. Op basis hiervan wordt vaak beslist of de lening verstrekt wordt.

Aanvullende eisen
Bij een persoonlijke lening voor ondernemers worden er bovendien vaak nog allerlei aanvullende eisen gesteld door de verschillende banken en aanbieder. Welke eisen dat zijn, verschilt per aanbieder. Allereerst dient je bedrijf natuurlijk drie jaar te bestaan aangezien je anders geen jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar kunt laten zien. Meestal is dat nog eens langer. Er zijn namelijk weinig bedrijven die in hun eerste jaar direct hele goede cijfers kunnen laten zien. Meerdere aanbieders geven een dergelijke leningen bovendien pas vanaf een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld boven de 25 jaar. Zo zijn er nog veel meer aanvullende eisen te noemen zoals geen negatieve registratie bij het BKR of dat je in het bezit moet zijn van een koopwoning. Hoewel het lastig lijkt om als ondernemer een lening af te sluiten, is het in principe wel mogelijk. Kijk vooraf wel goed naar de voorwaarden waar je aan moet voldoen!

Previous «
Next »