Wat is factoring? En wat zijn de voordelen van factoring?     

 • Flex
 • Comments Off
factoring

Wat zijn de voordelen van factoring?

Als ondernemer zit u natuurlijk niet te wachten op facturen die te laat betaald worden. Het kost tijd om achter klanten aan te bellen en wanneer de rekeningen niet worden voldaan, riskeert u financiële problemen. Dan is factoring een uitkomst. U dient als ondernemer uw facturen in bij een factormaatschappij en ontvangt tegen een vergoeding direct een groot deel van het uitstaande bedrag terug. Zo kan de liquiditeitspositie van het bedrijf snel worden verbeterd en heeft u tijd om zich te richten op de ontwikkeling van het bedrijf.

Soorten factoring

Er zijn drie soorten factoring:

 • Traditionele factoring: de factormaatschappij bevoorschot tot 85 procent van de facturen van de onderneming. Als ondernemer sluit u een contract af met een looptijd van een tot drie jaar. Wel is een minimale omzet van 2,5 miljoen euro vereist bij dit type factoring.
 • American factoring: de factormaatschappij koopt uw facturen. De bevoorschotting is met maximaal 97 procent hoger dan bij andere vormen van factoring.
 • Reverse factoring: facturen worden in dit geval aan de factormaatschappij verkocht op verzoek van een afnemer en dus niet u als ondernemer/leverancier. De afnemer krijgt langer de tijd om te betalen en u als leverancier heeft meer zekerheid dat facturen worden betaald.

De voordelen van factoring

Factoring kent veel voordelen:

 • Tijdwinst voor de onderneming: een groot deel van de debiteurenadministratie wordt uit handen gegeven. En u als ondernemer hoeft zelf niet achter de debiteuren aan.
 • Financiële zekerheid: de facturen worden voor het overgrote deel vooruit betaald door de factormaatschappij. De vrijgekomen middelen kunt u vervolgens inzetten om de onderneming te laten groeien.
 • Strakke betalingstermijnen: het inschakelen van een factormaatschappij geeft een duidelijk signaal af aan uw debiteuren. Dit kan ervoor zorgen dat rekeningen ook eerder worden betaald.

De voordelen van de verschillende soorten factoring

Traditionele, American en Reverse factoring hebben allen hun eigen voordelen:

 • Traditionele factoring: de kosten zijn meestal relatief laag en er wordt door de factormaatschappij maatwerk geleverd.
 • American factoring: een overeenkomst kan meestal al binnen 24 uur worden gesloten tussen u en de factormaatschappij. U hoeft verder niet de gehele omzet te factoren; een deel kan ook.
 • Reverse factoring: het factortarief is meestal gunstiger omdat de kans dat facturen niet worden betaald veel kleiner is. Wel is het zo dat deze vorm van factoring alleen kan worden ingezet wanneer de debiteur wil meewerken.

Factoring vergelijken

Factoring vergelijken doet u makkelijk online. Dit is de manier om snel en vrijblijvend offertes op te vragen en te kiezen voor het soort factoring dat het best bij uw bedrijfssituatie past en de factormaatschappij die het meest aan uw wensen voldoet.            

 

Previous «
Next »