• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • 4x tips voor een startende freelance fotograaf! 

4x tips voor een startende freelance fotograaf! 

  • Flex
  • Comments Off
freelance fotograaf

Wil jij binnenkort beginnen als freelance fotograaf en kun je wel wat tips gebruiken voor een goede start? Lees dan snel verder. Er komt namelijk nog heel wat kijken bij het beginnen als freelance fotograaf. Hieronder vind je een aantal tips. 

Maak een portfolio 

Als je net begonnen bent als freelance fotograaf wil je natuurlijk zo snel mogelijk klanten zien te werven. Het is dan belangrijk dat je al eerder geschoten werk kunt laten zien zodat je potentiële klanten een goed beeld van jouw stijl. Het is handig om een website te maken waarop je jouw portfolio kunt plaatsen, zodat iedereen dit gelijk kan zien. Ook is het goed om een social media pagina op te zetten waarop je telkens nieuwe foto’s plaatst. Zo krijg je telkens weer meer volgers en bouw je langzamerhand een grotere klantenkring op. Ook dit kun je zien als onderdeel van je portfolio! 

Beschik over goed apparatuur 

Als je begint als freelance fotograaf, is het natuurlijk belangrijk dat je over kwalitatief apparatuur beschikt. Een merk waar je goed terecht kan voor kwalitatief apparatuur is SIGMA. Je kunt hier bijvoorbeeld lenzen uitzoeken voor je camera, denk aan een macro lens, groothoek lens of een portretlens. Misschien wil je ook werken met een drone of een gopro? Dit zijn allemaal dingen die jouw business uit kunnen breiden en daardoor kun je meer klanten aantrekken. Bedenk dus goed over welk apparatuur je wilt beschikken voor jouw aanbod. 

Wees duidelijk in je aanbod

Als mensen op zoek zijn naar een fotograaf, zijn ze vaak op zoek naar een fotograaf voor een specifieke gelegenheid. Wees daarom duidelijk in wat je aanbied. Ben je bijvoorbeeld een bruidsfotograaf, portretfotograaf of juist een interieurfotograaf? Als dit voor de buitenwereld duidelijk is, heb je meer kans dat de juiste klanten jou sneller bereiken. Dit is zowel fijner voor jou als voor je potentiële klanten! 

Bepaal je prijzen 

Op het begin is het altijd moeilijk om je prijzen te bepalen en dat geldt natuurlijk ook voor freelance fotografen. Hoe ga je de prijzen opstellen? Wil je graag een uurtarief hanteren of werk je liever met een vaste prijs per project? Het is goed om dit te bepalen voordat je op zoek gaat naar klanten. Zo weet je precies welke prijs je naar de klant kunt communiceren en hoef je hier niet telkens weer over na te denken. 

Met al deze tips wordt het beginnen als freelance fotograaf waarschijnlijk een stuk makkelijker! 

Previous «
Next »