Tientallen jaren geleden was het heel normaal om vele jaren bij dezelfde werkgever te werken. Je ging naar school, volgde eventueel nog een studie en ging hierna bij een groot bedrijf werken, waar je met een beetje geluk tot je pensioen kon blijven. Vroeger was het heel normaal, nu moeten veel mensen er niet meer aan denken om jarenlang bij dezelfde werkgever te werken. Steeds meer mensen werken het liefst voor zichzelf, met alle vrijheden van een eigen bedrijf. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Digital nomads of digitale nomaden worden deze zelfstandigen ook wel genoemd.
Lijkt het jou ook wel wat om je eigen bedrijf te runnen, terwijl je lekker in het buitenland woont? Lees dan in dit artikel waar je op moet letten als je zelfstandige in het buitenland gaat werken.
De geldigheid van je verzekeringen
Ga je voor langer in het buitenland werken als zelfstandige, dan zijn je sociale verzekeringen niet meer geldig. Dit betekent bijvoorbeeld dat digitale nomaden geen AOW meer hebben en geen kinderbijslag meer kunnen krijgen. Ga je tijdelijk in het buitenland werken als zelfstandige, dan heb je nog wel recht op deze verzekeringen. Wel moet je in dit geval aan enkele voorwaarden voldoen. Wij raden je aan om deze voorwaarden goed voor te lezen voor je gaat, zodat je weet of jouw sociale verzekeringen nog geldig zijn. Is dit niet het geval, dan dien je deze verzekeringen in het buitenland af te sluiten.
Gevolgen voor de btw
Als je een dienst verricht aan een afnemer in een ander land binnen de Europese Unie, dan ben je buitenlandse btw verschuldigd over deze dienst. Dit betekent dat je je zou moeten aanmelden bij buitenlandse belastingautoriteiten, buitenlandse btw op de factuur zou moeten vermelden en de buitenlandse btw af zou moeten dragen. Omdat dit een beetje onhandig is, wordt de btw verlegd naar de afnemer. Niet jij als zelfstandige, maar de buitenlandse afnemer neemt de btw op in zijn aangifte. Deze afnemer mag de btw weer als voorbelasting in aftrek brengen. Je geeft je eigen omzet gewoon op aan de Nederlandse belastingdienst, ook de verlegde omzet.
Gevolgen voor je inkomstenbelasting
Ook als je in het buitenland werkt, word je in principe voor jouw werkzaamheden belast in Nederland. Dit betekent dat je Nederlandse inkomstenbelasting betaalt.