Auto van de zaak, waar moet je rekening mee houden?

  • Flex
  • Comments Off

Heb je een eigen bedrijf, dan kun je de aanschaf van een auto op je bedrijf zetten. Door je nieuwe auto op je bedrijf te zetten, profiteer je van diverse fiscale voordelen. Wel is het belangrijk dat je de auto van de zaak op de juiste manier aanschaft en dat je hier goed mee omgaat in de administratie. Waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van een auto van de zaak, lees je op deze pagina.

De totale kosten van de auto

Bij het aanschaffen van een auto van de zaak betaal je niet alleen de aanschafkosten, maar moet je ook rekening houden met andere kosten. Denk hierbij aan de brandstofkosten, maar ook aan de onderhoudskosten en de verzekeringskosten. Bij het kopen van een auto, moet je daarom altijd verder kijken dan de aanschafprijs van de auto in kwestie.

Ga je een auto leasen, dan betaal je ook bepaalde extra kosten voor je leaseauto van het bedrijf. In de leaseovereenkomst die je hebt afgesloten zie je precies welke maandelijkse leasekosten je moet betalen voor jouw auto, inclusief bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud van de wagen. Niet alleen bij het kopen van een auto van de zaak let je dus goed op de kosten, maar ook bij het leasen van de zaak check je de maandelijkse lasten.

Verzekeringen voor de auto

Het afsluiten van een autoverzekering is verplicht in Nederland, dus ook voor de auto van de zaak kom je er niet onderuit om een goede verzekering af te sluiten. Wij raden je aan om extra goed na te denken over de verzekering die je voor de auto van het bedrijf kiest, zeker als hier ook werknemers van het bedrijf in gaan rijden. Veroorzaakt een werknemer een ongeluk in de auto en heb je hierdoor te maken met schade, dan moet deze schade wel verzekerd zijn volgens de premievoorwaarden van jouw autoverzekering.

De bijtelling voor privégebruik

Gebruik je jouw auto van de zaak niet alleen voor je bedrijf, maar rijd je hier ook in je vrije tijd in rond? Dan moet je bijtelling voor het privégebruik van de auto betalen. De bijtelling voor het privégebruik van de auto is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de wagen die je rijdt. Zo liggen de bijtellingspercentages tussen de 14 procent en de 25 procent van de catalogusprijs van de auto (prijs inclusief accessoires, BTW en BPM). Is de auto ouder dan 15 jaar, dan wordt de marktwaarde van de auto gebruikt om de bijtelling te berekenen. De standaard bijtelling voor een auto van de zaak is 25 procent, alleen hele zuinige wagens hebben een bijtelling van 14 procent.

De privégebruik bijtelling van een auto van het bedrijf wordt in een eenmanszaak opgeteld bij de winst. Alleen als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto en dit ook kunt bewijzen met een goede rittenregistratie, is het niet nodig om de privégebruik bijtelling te betalen. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar of kun je niet aantonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan betaal je de bijtelling wel.

zakelijke auto tanken

Het aanvragen van een zakelijke pas om te tanken

Tot slot raden wij je altijd aan om een zakelijke tankpas aan te vragen om met je auto van het bedrijf te tanken. Hier bespaar je op de lange termijn niet alleen geld mee, maar bespaar je op de korte termijn veel tijd mee. De Belastingdienst accepteert geen bonnen van het tankstation als factuur voor brandstof en dit betekent dat je alleen de btw op de brandstofkosten terugkrijgt als je met een zakelijke bankpas of een zakelijke tankpas betaalt. Door een tankpas aan te vragen krijg je de btw terug en ben je sneller klaar met de administratie van jouw brandstofkosten. Met een tankpas krijg je namelijk iedere maand een overzichtsfactuur met alle tankbeurten en bijbehorende kosten, die de fiscus gewoon accepteert voor de omzetbelasting. Zo hoef je niet moeilijk te doen met je administratie, maar krijg je de btw-korting die je verdient zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen.

Previous «
Next »