Besparen op je maandlasten door je lening of hypotheek over te sluiten

  • Flex
  • Comments Off

Het aangaan van een hypotheek of een lening kan grote gevolgen hebben voor je maandelijkse lasten. Vooral een hypotheek is vaak het grootste bedrag wat je aan maandelijkse vaste lasten moet betalen. Maar ook een lening, afhankelijk van de grootte en de soort lening kan veel van je maandelijkse budget afsnoepen. Vandaar dat veel mensen ook rondkijken bij andere kredietgevers om te kijken of het mogelijk is om hun hypotheek of lening over te sluiten. Met het oversluiten van je hypotheek of lening kun je maandelijks veel geld besparen. Maar er zitten ook nadelen aan en die moet je laten opwegen tegen de voordelen. Dan pas weet je of het loont om je hypotheek of lening over te sluiten.

Lening oversluiten

Heb je een lening afgesloten in een tijd dat de rente nog relatief hoog was? Dit is namelijk de hoofdreden dat mensen hun lening willen oversluiten. Met een lagere rente bespaar je direct op je maandelijkse lasten. Maar er zijn meerdere voordelen:

  • Heb je meerdere leningen, dan loont het om deze tot één lening samen te voegen.
  • De mogelijkheid om je maandelijkse kosten te verminderen door extra af te lossen.
  • De mogelijkheid om leningen met een achterstand op te nemen in een nieuwe lening.

Een nadeel zou kunnen zijn dat de kredietgever een boeteclausule in de polis heeft opgenomen om oversluiten juist te ontmoedigen. Je moet dus heel goed nakijken of de kosten en boete die bij het oversluiten komen kijken, opwegen tegenover de renteverlaging. Een lening oversluiten is dan meestal enkel voordelig als je echt een beduidend hoge rente betaald.

Hypotheek oversluiten

Een hypotheek ga je voor een langere periode aan. Ook bij een hypotheek zijn de rentelasten erg belangrijk. Met enkele procenten minder rente kun je je maandlasten al met tientallen euro’s verminderen. Maar ook hier zijn meerdere voordelen om een hypotheek over te sluiten:

  • Het creëren van extra vermogen door lagere rentestand.
  • Een betere rentevast periode, zodat je rentepercentage langer vaststaat.
  • Fiscale aftrekbaarheid van de kosten van oversluiten.

Ook bij een hypotheek oversluiten is het heel gebruikelijk om boeterente te betalen. Deze boeterente kan flink oplopen. Daarnaast komen ook allerlei kosten bij het oversluiten kijken. Wanneer je de kosten niet financiert dan scheelt dit al heel veel. Je moet wel goed nakijken of de boeterente opweegt tegen de verlaagde rente. Wel is het zo dat boeterente en kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Een hypotheek oversluiten is het meest voordelig als het termijn van de rentevast periode er aan zit te komen.            

 

Previous «
Next »