De luchtvochtigheid laten meten in jouw bedrijf!

  • Flex
  • Comments Off
luchtvochtigheid meten

Het percentage luchtvochtigheid op het werk, bijvoorbeeld op kantoor of in fabrieksruimtes, is een groter probleem dan veel werkgevers zich realiseren. Is de luchtvochtigheid in een bedrijfsruimte te hoog of te laag, dan kan dit tot allerlei klachten bij jouw personeel leiden. De luchtvochtigheid meten in jouw onderneming is dan ook verstandig. Maar wat is nu de ideale luchtvochtigheid? En als je boven of onder die waarden zit, welke risico’s loop je dan precies? En hoe kun je de luchtvochtigheid goed reguleren?

Welke luchtvochtigheid moet er aangehouden worden?

De ideale luchtvochtigheid om gezond te kunnen werken, ligt tussen de 40 procent en 60 procent. Als je de luchtvochtigheid meten laat in jouw bedrijf en het percentage komt hoger of lager dan deze norm uit, is het verstandig om in te grijpen en iets aan het probleem te doen. Want een te vochtige of droge lucht heeft op diverse manieren effect op het welbevinden en de prestaties. Jouw medewerkers functioneren niet meer optimaal, zijn vaker ziek en presteren minder.

Tot welke gezondheidsklachten en nadelen leidt een te hoge luchtvochtigheid?

Als de omgevingslucht te vochtig is, biedt dit schimmels en micro-organismen de kans om zich snel te vermenigvuldigen. In te natte ruimtes is dit vaak ook te zien. Je ziet dan donkere en/of vochtige plekken op ramen, muren en plafonds. De gevolgen kunnen best ver reiken. Het ongezonde, te vochtige werkklimaat versterkt allergieën en leidt tot gezondheidsklachten. Hierbij kun je denken aan hoestbuien, keelpijn, hoofdpijn, verkoudheden (soms zelfs chronisch) en benauwdheid of ademhalingsproblemen. Hoor je over dit soort verschijnselen velen klachten onder jouw medewerkers, dan is het zaak om snel over te gaan tot de luchtvochtigheid meten door een professioneel meetbedrijf. Want door de allergieën meldt jouw personeel zich vaker ziek en gaat de algehele productiviteit binnen jouw onderneming significant omlaag.

Wanneer de lucht te droog is

Een te hoge vochtigheid van de lucht is problematisch, maar dat geldt omgekeerd ook voor een te droge lucht. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, heeft dat ook nadelige effecten op de personen die zich in de betreffende ruimte, zoals een kantoor of loods, bevinden. In een te droge omgeving reageert het menselijk lichaam hierop door te zweten en vocht te verliezen. Hierdoor ontstaan nare klachten als hoofdpijn, een droge mond en – in ernstige gevallen – desoriëntatie en verwardheid. Een veelvoorkomend verschijnsel op kantoren is dat kantoormedewerkers door droge lucht last krijgen van hun ogen. Droge ogen, ooginfecties en zelfs uitval vanwege oogklachten kunnen dan het gevolg zijn.

Wat te doen? Schakel een expert in

Laat je als ondernemer adviseren door een ervaren installatiebedrijf als de luchtvochtigheid, aldus de uitgevoerde meting, niet in orde blijkt te zijn. Meestal kan het probleem door een verbetering van de ventilatie – al dan niet mechanisch – goed opgelost worden. En dan merk je dat jouw personeel zich beter voelt, maar ook dat de productiviteit omhoog gaat!

Previous «
Next »