De voor- en nadelen van freelancers

  • Flex
  • Comments Off
zzp'er

Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk, werken als freelancer. Je bent je eigen baas en beslist volledig zelf wat je welke week doet. Je hebt het heft in eigen handen. Meer en meer mensen gaan dan ook aan de slag als freelancer. Maar dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij sommen ze voor jou op, zodat jij beter kan beslissen of freelancer worden iets voor jou is of niet. 

Wat is een freelancer nu precies?

Een freelancer beschikt over een eigen BTW nummer, hij of zij werkt dus niet voor een bedrijf maar op onafhankelijke basis. Veel bedrijven huren een freelancer in voor een vooraf bepaalde periode of een bepaald soort werk. Vaak werken deze freelancers vanop afstand, of beslissen ze zelf of gezamenlijk de voorwaarden. 

De nadelen van een freelancer

Als freelancer draag je zelf de verantwoordelijkheid, ook dus als er iets misgaat. Er kan dus aardig wat stress aanwezig zijn bij een job als freelancer en hier moet je mee om kunnen gaan. Daarenboven moet je zelf op zoek gaan naar opdrachten. Haal je geen opdrachten binnen, dan heb je geen inkomsten. Om dit te vergemakkelijken vind je online heel wat platformen die opdrachtgevers aan freelancers koppelen en op die manier een match voor jou zoeken.

Freelancer worden is daarnaast ook zelf investeren, je krijgt geen laptop, telefoon, auto etc. van je baas. Dit zien velen dan ook als risico. Naast administratie vallen ook sociale zekerheid, vakantiegeld, ziekengeld of ontslagvergoedingen voor eigen rekening. Op maaltijdcheques en een 13e maand kan je ook niet rekenen als freelancer. Omdat je daarnaast als freelancer ook niet echt vaste collega’s of een kantoor hebt, beschrijven velen het als een eenzaam beroep. Om werk en privé toch zo goed mogelijk gescheiden te houden, kan je bijvoorbeeld wel op zoek gaan naar een coworking space om toch dat kantoorgevoel te krijgen. 

De voordelen van een freelancer

Als freelancer ben je volledig vrij om te beslissen waar, wanneer en vooral voor wie je werkt. Je hoeft verder dus niet te rapporteren aan iemand anders, je bent je eigen baas. Je werkt als freelancer makkelijk van thuis uit en hoeft geen uren in het verkeer door te brengen om je naar je werkplek te begeven. Omdat je kan kiezen voor wie je precies werkt, heb je vaak ook veel afwisseling in je werk. Je kiest namelijk zelf hoe lang je voor een opdrachtgever werkt of voor hoeveel opdrachtgevers tegelijk. 

Je bent daarnaast afhankelijk van jezelf. Wat je bereikt, heb je helemaal zelf verwezenlijkt. Geen credits dus die naar iemand anders gaan. De beroepskosten die je maakt als freelancer kan je gedeeltelijk of in bepaalde gevallen zelfs volledig fiscaal aftrekken. Ten slotte worden de rechten voor freelancers er beter en beter op. Je hebt tegenwoordig recht op voltijdse moederschapsrust en een hoger minimumpensioen. Een hoop voordelen dus! 

Previous «
Next »