• Homepage
  • >
  • online
  • >
  • Goede foto’s vinden voor je website, hoe doe je dat?

Goede foto’s vinden voor je website, hoe doe je dat?

  • Flex
  • Comments Off
fotos vinden voor website

Als je een website gaat maken, is het belangrijk dat die aan alle verwachtingen voldoet. Zo moet je op zoek naar een goede betrouwbare aanbieder om je website te hosten. Naast alle technische aspecten van een site, moet deze ook attractief zijn en uitnodigend om te bezoeken. Dit doe je door tekst af te wisselen met foto’s en illustraties. Het is alleen niet altijd even makkelijk om aan die goede foto’s of illustraties te komen. In dit artikel helpen we je op weg.

Kwalitatief goede foto’s zijn erg belangrijk

Een bezoeker moet zich thuis voelen op jouw website, anders is hij snel weer vertrokken. Met de keuze van het juiste beeld kan je de bezoeker grijpen. Daarnaast zegt een foto vaak meer dan 1.000 woorden. Het zet direct een specifieke sfeer neer die erg bepalend kan zijn voor de mening van de bezoeker. Heb je een webshop? Zorg dan dat de resolutie hoog genoeg is zodat de bezoeker kan inzoomen om de details van het product te bekijken.

Pas op met zomaar foto’s van internet te downloaden

Om foto’s te vinden voor op je site kun je natuurlijk foto’s van internet halen. Doe je dit echter zonder toestemming, dan kan het zijn dat je daarvoor aangeklaagd wordt en alsnog een fiks bedrag moet betalen. Er zijn echter tegenwoordig genoeg zogenaamde ‘stockfoto’ websites te vinden, waar je betaald en onbetaald foto’s kunt vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Uiteraard hebben de betaalde websites meestal kwalitatief betere foto’s, maar ook onbetaald kun je vaak mooie plaatjes vinden.

Goede foto’s op gratis sites

Een tip om op de gratis sites toch goede foto’s te vinden: ga niet al te letterlijk zoeken op onderwerp. Als je een coachingsbedrijf hebt wil je juist geen foto van 3 onbekende coaches rondom een tafel. Je kunt beter zoeken op wat abstracte termen zoals landschap, vrijheid en ruimte als je wilt dat mensen zich vrij en gelukkig voelen door bij jou als coach te komen. Zoek bijvoorbeeld eens op het gevoel, een kleur, een wens, een emotie die je mensen wil meegeven wanneer ze jouw website bezoeken.

Portretten

Wil je professioneel overkomen en heb je een eigen bedrijf waarbij het handig is dat mensen weten wie je bent? Dan kun je het beste met een echte fotograaf werken voor goede portretfotografie. Het is vaak beter om daar wat geld aan uit te geven en als bedrijf professioneel over te komen, dan een slechte portretfoto op je site te plaatsen. Natuurlijk kun je met de camera’s die de huidige telefoons hebben zelf ook goede foto’s maken. Een mooie, professioneel uitziende achtergrond maakt vaak al het verschil.

Licentievrije foto’s

Het laatste alternatief is het zoeken naar foto’s via bijvoorbeeld Flickr of Google. Helaas mag je hier alleen de licentievrije foto’s gebruiken voor jouw website. Het is niet toegestaan om afbeeldingen uit google of van andere websites te gebruiken zonder dat de eigenaar van de foto daarmee instemt. In google is een optie om op rechtenvrije foto’s te selecteren; zoek op een bepaald zoekwoord, klik op ‘Afbeeldingen’ en vervolgens op ‘Tools’. Bij gebruikersrechten kun je op foto’s in google filteren die gelabeld zijn voor hergebruik, deze kun je gratis gebruiken.

Fotos verkleinen

Afbeeldingen met een grote resolutie zijn prachtig en bovendien haarscherp. Toch betekent dit niet dat zogeheten high-res foto’s het meest geschikt zijn voor een website. Dergelijke foto’s zijn vaak zeer groot en zwaar (bijv. tussen de 5 en 20 mb) waardoor het inladen van het beeld langzaam gaat. Het gevolg: je website wordt trager. Niet prettig voor bezoekers én ook zoekmachines keuren dit af. Onze tip, verklein afbeeldingen dus voordat je deze upload naar je website.

Previous «
Next »