• Homepage
  • >
  • ondernemen
  • >
  • Een goede indruk is bepalend voor het ontwikkelen van goede zakelijke relaties

Een goede indruk is bepalend voor het ontwikkelen van goede zakelijke relaties

  • Flex
  • Comments Off
goede indruk achterlaten

Als je over de afgelopen jaren als zelfstandig ondernemer een ding hebt geleerd, is het wel hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk achter te laten, wanneer je een eerste afspraak hebt met mogelijk nieuwe klanten. Een verzorgd voorkomen, feilloze en visueel interessante presentaties en een klantvriendelijke mentaliteit garanderen je achteraf vrijwel altijd van een positief telefoontje of een mail met het verzoek om meer informatie.

 Zodoende dat het voor jou iets vanzelfsprekends geworden, dat je altijd meer dan voorbereid op pad gaat wanneer je een zakelijke afspraak hebt. Je werkt de avond van te voren probleemloos een aantal extra uurtjes door, als je er daarmee zeker van kunt zijn dat de speciale presentatie die je in elkaar hebt gezet er professioneel, compleet en duidelijk uit ziet. Je wilt immers altijd het gevoel kunnen creëren dat je er extra aandacht aan hebt besteed, om zoveel mogelijk in te spelen op de benodigdheden en gevoelens van je klant.

Het is belangrijk professioneel en verzorgd over te komen

Naast een goede voorbereiding van het zakelijke aspect van een belangrijke afspraak, is het daarnaast ook uitermate belangrijk dat je uiterlijk een goede en verzorgde indruk achterlaat. Het zal je niet gebeuren dat je ongeschoren naar een afspraak gaat of er onderweg achter komt dat je schoenen vies of niet gepoetst zijn. Een maatpak en leren schoenen komen daarnaast natuurlijk een stuk beter over dan wanneer je in versleten jeans en een stel gympen op een eerste afspraak verschijnt. 

Vanzelfsprekend zorg je ervoor dat ook je hulpmiddelen er professioneel verzorgd uitzien. Een moderne laptop en een recent model van een degelijke smartPhone horen daarom ook tot je apparatuur. Menigeen zou er verbaasd van op kijken als je iemand voorziet van gegevens op een net gebrande cd in plaats van het delen van een hyperlink van Google Drive of Dropbox. Je kunt er vandaag niet om heen en moet op technologisch gebied liever een stap vooruit lopen op een klant dan achter de feiten aan.

Een versleten computer en verouderde telefoon maken geen goede indruk

Naast een actuele versie van de nodige technische gadgets, is ook het uiterlijke voorkomen ervan belangrijk heb je gemerkt. Als een mogelijke partner een telefoon op tafel legt met een beschermhoes waarop verschillende jonge poesjes staan afgebeeld, roept dat stiekem toch de nodige vragen op. Hetzelfde geldt wanneer iemand voor een presentatie een laptop op tafel zet, waarvan het beeldscherm is voorzien van kleurrijke stickers met tekenfilmfiguren.

Zodoende dat je altijd heel bewust verschillende telefoon accessoires in huis hebt, zodat je eventuele aanpassingen kunt doen aan je uiterlijke voorkomen, mits dit natuurlijk nodig is voor een specifieke klant. Hoe dan ook, je zorgt er altijd voor dat je professioneel en zakelijk overkomt en laat dit zien in alle aspecten. Zowel jij als je kleding en eventuele benodigdheden dienen er daarom dan ook altijd tiptop uit te zien.

Vergeet nooit om op specifieke details te letten

Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of er zijn specifieke details waar klanten op letten. Zo heb je bijvoorbeeld regelmatig gemerkt dat mensen kijken of je een speciale screen protector op het beeldscherm van je mobiele telefoon had zitten. Om de een of andere reden geeft het mensen namelijk het vertrouwen dat je voorzichtig en bedacht te werk gaat en onnodige risico’s zoveel mogelijk uit de weg gaat.

Er zijn zodoende voldoende zaken waar je als beginnend ondernemer op moet letten. Je kunt nooit genoeg aandacht besteden aan specifieke details om er zeker van te zijn dat een mogelijke klant zich op zijn gemak voelt en een goede indruk van je krijgt. Op deze manier creëer je namelijk een eerste band, die bepalend kan zijn voor het verdere verloop van iedere relatie.

Previous «
Next »