• Homepage
  • >
  • werkplek
  • >
  • Thuiswerken: particulier of zakelijk energiecontract afsluiten?

Thuiswerken: particulier of zakelijk energiecontract afsluiten?

  • Flex
  • Comments Off

Als zelfstandig ondernemer met een kantoor aan huis zal je een energiecontract af moeten sluiten. Of beter gezegd; je zult na kunnen denken over het kiezen van een zakelijk energiecontract. Bedenk voor jouw bedrijf waarmee je het voordeligst uit zult zijn; je huidige particuliere contract, een nieuwe particulier contract of eventueel een zakelijk contract. Lees hier alles over de zakelijk energie.

Zakelijk versus particulier: waar moet je op letten?
Ondernemers met een zaak aan huis hoeven niet automatisch voor een zakelijk energiecontract te kiezen. Een particulier contract is n veel gevallen verstandiger om te kiezen. Een zakelijk contract is vooral gunstig bij een erg hoog energieverbruik. Wanneer je online gaat vergelijken om een energieleverancier te kiezen, houd er dan rekening mee dat de prijzen voor zakelijke energie vaak exclusief btw worden weergegeven en de tarieven voor particuliere energie juist met de btw inbegrepen. 

Wanneer kun je een particulier contract afsluiten?
Voor het zakelijk energiecontract, kijkt de energieleverancier naar kleinzakelijk en grootzakelijk verbruik. Ben je een kleinverbruiker, dan heb je een elektriciteitsaansluiting die maximaal uitkomt op 3 x 80 ampère. En bij gas geldt dat je een meter hebt die per uur maximaal 40 kubieke meter gas doorlaat. Bij al het stroom- en gasverbruik daarboven ben je automatisch een grootverbruiker. Energieleveranciers hebben een vergunning van ACM nodig om kleinverbruikers energie te mogen leveren. Als er wordt gekeken naar kleinverbruikers, wordt er onderscheid gemaakt in consumenten (particulier) en zakelijke klanten. Dient een pand een zakelijke functie, dan kun je een zakelijke aansluiting kiezen.

Voordelen van een particulier energiecontract
Als je een zelfstandig ondernemer met een kantoor aan huis bent en het energieverbruik laag genoeg is dat je kunt spreken van kleinzakelijk verbruik, dan is het verstandig te kiezen voor een particulier contract. Consumenten zijn in het algemeen beter beschermd door de overheid. Als je een particulier contract voortijdig opzegt, kost dit je maximaal 125 euro aan opzegboete. Bij een zakelijk contract kan deze boete veel hoger uitkomen, want die ligt op 15 procent van de restwaarde van dit contract. Daarmee kan de boete dus uitkomen op honderden of soms wel duizenden euro’s. Ook heb je bij een particulier contract 14 dagen bedenktijd; bij een zakelijk contract is de energieleverancier niet verplicht deze termijn aan te houden. Een ander groot voordeel van een particulier contract, is dat je hier een welkomstkorting bij kunt krijgen. Hierdoor is de totale uitgave aan energie lager.

Voordelen van een zakelijk energiecontract
Als je een grootzakelijk energieverbruiker bent, dan ben je ook automatisch aangewezen op een zakelijk contract. In dat geval heb je wel het voordeel dat je met de leverancier kunt onderhandelen over gunstige tarieven. Hoe meer je afneemt, hoe minder je betaalt. Zeker wanneer je een langlopend contract afsluit. De lagere energietarieven voor grootzakelijk verbruik wegen zwaarder dan een eventueel interessante welkomstkorting. De lagere energietarieven kunnen namelijk bij een groot verbruik zorgen voor een grotere besparing dan de tweehonderd euro die je, bijvoorbeeld, bespaart met de welkomstkorting.

Energieverbruik en belastingvoordelen 
Voor zowel particuliere als zakelijke energie geldt dat een deel van de kosten en de btw op de kosten mogelijk aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst. Een belangrijke vereiste is dat het kantoor aan huis een eigen ingang heeft, aparte sanitaire voorzieningen, dus stromend water en een toilet, en de ruimte zou in principe zo verhuurd moeten kunnen worden aan derden. Verder kun je mogelijk ook een deel van de kosten voor energieverbruik van bepaalde zakelijke apparatuur aftrekken. Vraag dit altijd na bij de Belastingdienst of je belastingadviseur. Heb je als zzp‘er gekozen voor een particulier contract, dan mag je alleen die kosten aftrekken die gemaakt worden voor zakelijk energieverbruik. 

Hoe je verder kunt besparen op je energiecontract
De keuze voor een particulier of zakelijk contract kan veel verschil maken in de energiekosten. Heb je eenmaal een contract gekozen, dan zijn er nog een aantal manieren om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Denk aan simpele ingrepen als ledverlichting in je werkruimte en het voorkomen sluipverbruik. Zet computers en andere apparatuur die je als ondernemer gebruikt altijd uit als je niet werkt. Laat ze niet op stand-by staan, want hierdoor kunnen de energiekosten jaarlijks onnodig hoger uitkomen omdat er toch energie wordt verbruikt. Een andere manier om te besparen is door te werken wanneer er een daltarief geldt. Dit kan wanneer je een dubbeltariefmeter hebt. Wel moet je als ondernemer flexibel zijn in je werkzaamheden, want daltarieven gelden alleen ’s avonds (laat) en in het weekend. Dit is misschien niet de beste optie, tenzij je graag ’s nachts werkt.

 

Previous «
Next »