De voor- en nadelen van private lease

  • Flex
  • Comments Off
voordelen private lease

De afgelopen 10 jaar hebben steeds meer mensen gekozen voor het private leasen van een auto. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je niet het bedrag in één keer hoeft af te tikken en private lease bedrijven hanteren vaak betere rentes dan als je elders geld leent. Toch zijn er ook nadelen, zoals de invloed die een private lease contract heeft op je hypotheek. Voor je dus een contract om afsluit om bijvoorbeeld een Renault automaat private leasen, lees dan eerst verder om alle voor- en nadelen van private lease op een rijtje te hebben.

Je weet precies wat de uitgaven elke maand zijn

Het grote voordeel van private lease is dat je precies weet welk bedrag je elke maand aan kosten voor je auto hebt. Zo hoef je niet bang te zijn voor onverwachte hoge garage kosten, omdat reparaties en onderhoud ook in het maandbedrag zitten verwerkt. Ook het eerder genoemde feit dat je niet eerst het hele bedrag voor een auto hoeft te sparen kan interessant zijn.

Private lease is vaak voordeliger dan elders geld lenen

Moet je sowieso geld lenen om een nieuwe auto te kunnen kopen? Dan is private lease vaak goedkoper dan een lening elders. Hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. In een enkel geval is private lease ook goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen. Private lease is dan een optie. Let op: bij ongeveer de helft van de private-lease aanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar. In het Autolease-collectief van de Consumentenbond kunnen senioren wel terecht. 

Moeilijk om contract te verbreken

Uiteraard hangen er ook een paar nadelen aan private lease. Kun je bijvoorbeeld het maandbedrag niet meer betalen door een ontslag, dan is het vaak moeilijk om onder je contract uit te komen. Daarnaast is private lease niet de goedkoopste manier om een  auto te rijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’. Ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen blijkt vaak goedkoper.

Invloed op je hypotheek

Mocht je op zoek zijn naar een huis en daar op korte termijn een hypotheek voor willen afsluiten, dan kun je beter wachten met een private lease contract. Zo’n contract heeft namelijk invloed op het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek, omdat private lease natuurlijk ook een lening is. Zo brengt de bank namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat is overigens ook zo als je een lening afsluit voor een auto.

Voor private lease moet je wel voldoende kilometers rijden

Als je maar weinig kilometers rijdt, dan is een auto leasen ook minder interessant. Als je de auto even niet of minder gebruikt, lopen de vaste lasten door bij een leaseauto. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers. 

Als je met een auto die je via private lease hebt aangeschaft schade rijdt, dan hoeft die schade niet van invloed te zijn op je maandbedrag. Dan moet je echter wel leasen via een maatschappij die een keurmerk Private Lease heeft. Kan de schade niet op een tegenpartij verhaald worden? Dan geldt meestal wel een eigen risico van maximaal €500. Het eigen risico geldt per schade en betaal je in principe direct. 

Previous «
Next »