Hoe kun je als ondernemer zorgen voor een pensioen?

  • Flex
  • Comments Off
pensioen

Zaken als een pensioen zijn voor zelfstandigen niet zo vanzelfsprekend als voor iemand die in loondienst is. Sparen voor een dergelijk pensioen kost namelijk nogal wat en in de bloei van je leven, kan dit aanvoelen als iets dat niet per se nodig is. Echter, je werkt niet je hele leven hard aan je eigen bedrijf om dan op latere leeftijd een minimum inkomen te hebben. Daarnaast heeft t sparen voor een pensioen nog andere voordelen: zo kan het mogelijk zijn dat je eerder kan stoppen met werken als je op tijd begint met het opbouwen van dat pensioen. Hoe kun je zo’n pensioen nu eigenlijk opbouwen als ondernemer?

Pensioen is een spaarpotje

Een pensioen is natuurlijk niets meer dan een spaarpotje voor later. Dit spaarpotje kun je als ondernemer op verschillende manieren opbouwen. Dit kan met een FOR (Fiscale Oudedag Reserve), ingewikkelde pensioen constructies in eigen beheer, maar het kan ook met eenvoudig sparen. Er zijn zelfstandig ondernemers die hun oude pensioenregeling voort kunnen zetten terwijl anderen verplicht met een pensioenfonds mee moeten doen. Het is heel belangrijk om goed uit te zoeken wat voor jou de mogelijkheden zijn, en bespreek dan ook samen met jouw boekhouder wat voor jou de beste manier is.

Derde pijler van het pensioenstelsel

Als ondernemer ben je aangewezen op de zogenaamde ‚derde pijler van ons pensioenstelsel.’ Deze derde pijler pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling en de premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. 

Op de balans geld reserveren voor je pensioen

Binnen een bedrijf mag je op de balans geld reserveren voor je pensioen, indien je winst maakt natuurlijk. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen. Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, je reserveert alleen vermogen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kan voorkomen worden door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar dan alleen over de periodieke uitkering.

Stakingswinst omzetten in een lijfrente

Besluit je om te stoppen met je bedrijf, dan is het mogelijk om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Hiermee voorkom je dat je direct moet afrekenen met de Belastingdienst. En je kunt het lijfrentekapitaal later gebruiken voor je pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Bespreek dit met een adviseur zoals je boekhouder om hier een goed inzicht in te krijgen en dus de beste beslissing te kunnen nemen.

Pensioenregeling doorzetten

Heb je vroeger in dienstverband gewerkt voordat je je eigen bedrijf begon? Soms is het mogelijk om een pensioenregeling van deze laatste werkgever voort te zetten. Het nadeel is dat je zelf de gehele premie zult moeten ophoesten en dat je dit aansluitend op je dienstverband moet regelen. Je bent niet flexibel en de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maar maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Je hypotheek aflossen kan ook een alternatief op een pensioen voor een ondernemer zijn. Het voordeel is dat je op latere leeftijd lagere woonlasten hebt. Er zijn echter wel wat nadelen. Zo los je af van je netto inkomen en heb je hierdoor minder hypotheekrenteaftrek. Het is daardoor financieel waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan je denkt. Realiseer je ook dat ook de overwaarde van je huis niet veilig staat voor de bijstand toets. Daarnaast zit hierdoor jouw volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed. En dat is risicovol, maar voor veel ondernemers wel de meest interessante.

Previous «
Next »