• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • Werken als flexwerker of ondernemer? Deze zaken wil je overwegen.

Werken als flexwerker of ondernemer? Deze zaken wil je overwegen.

  • Flex
  • Comments Off
flexondernemen mycademy

Je hebt besloten ik wil meer flexibel zijn in mijn werk, dus ik ga starten als flexwerker of ik word eigen baas. Maar wat is nu handig om te overwegen voor je, je baan opzegt en echt gaat starten als ondernemer? In dit artikel geven we je enkele handige tips van zaken die je wilt overwegen voor je, je onderneming gaat starten.

Voorbereidingen en carrière veld

Het is altijd handig eerst wat onderzoek te doen naar welke ondernemingen er veel vraag is en welke ondernemingen dus meer kans hebben op succes. Momenteel zijn er verschillende krapteberoepen, enkele voorbeelden van sectoren waar momenteel krapte in is op de arbeidsmarkt zijn de zorg of de ICT. Je kan bijvoorbeeld eens kijken bij het UWV in welke beroepen er momenteel schaarste is. 

Wellicht zitten er beroepen bij die jij met jouw competenties al uit zou kunnen voeren. Mocht dit niet zo zijn dan is het natuurlijk altijd mogelijk om bij te scholen. Als je richting de ICT gaat kan je bijvoorbeeld eens kijken bij ict academy, maar er zijn nog vele andere aanbieders van scholingen mogelijk. Kijk altijd vooraf even na wat de ervaringen van anderen zijn met de opleiding en of je de opleiding in de goede richting kiest die ook daadwerkelijk toepasbaar is in de praktijk.

Wees bewust van de nadelen

Het kan soms erg verleidelijk zijn als je net met een eigen onderneming begonnen bent om op elk uur van de dag te werken, of om taken aan te nemen buiten de standaard kantooruren. Voor de opstart van je bedrijf is het natuurlijk goed om er veel tijd in te steken, maar stel altijd vooraf vast hoeveel tijd je er daadwerkelijk in wilt stoppen, want je wilt natuurlijk niet overwerkt raken. 

Een nadeel van aparte werktijden kan bijvoorbeeld zijn minder contact met vrienden of familie. Als je veelal alleen aan het werk bent, is het ook fijn om sociale contacten te kunnen onderhouden naast je werk.

Denk om praktische zaken

Om niet overwerkt te raken in je enthousiasme is het altijd handig met jezelf vaste werkdagen en tijden af te spreken. Probeer om niet te veel buiten deze tijden om te werken en ook nog te genieten van hobby’s en andere sociale activiteiten. Meestal komen mensen op de tijd die ze niet aan het werk besteden juist op goede ideeën. 

Let ook op dat je een deel van je inkomen reserveert voor als je vakantie op wilt nemen. Plan deze vakanties ook daadwerkelijk in en regel hier tijdig vervanging of een afwezigheidsbericht voor. Als je na de vakantie weer uitgerust aan het werk gaat, ben je vaak veel productiever.

Previous «
Next »