Dit zijn de versoepelingen die gelden tot 9 maart!

  • Flex
  • Comments Off
versoepelingen tot 9 maart

Onlangs werden er nieuwe versoepelingen afgekondigd met betrekking tot maatregelen voor het Corona virus. De deur van de horeca kan weer een stukje verder open en ook in de cultuursector is iets meer mogelijk. Met alle beperkingen en versoepelingen van de afgelopen twee jaar, kan het overzicht echter weleens verdwenen zijn. Daarom in deze blog een overzicht van de versoepelingen op 25 januari ingingen en die gelden tot 9 maart. Halverwege februari kijkt het kabinet of er aanpassingen nodig zijn.

Wat betreft de algemene adviezen blijft het meeste staan. Dat wil zeggen een afstand van 1,5 meter, zoveel mogelijk thuis werken en drukke plekken vermijden. Bij klachten moet je jezelf uiteraard eerst zelf testen en als die positief is, moet je je door de GGD laten testen. Het advies is ook om thuis niet meer dan vier mensen van boven de dertien jaar te ontvangen.

Het gebruik van mondkapjes blijft verplicht voor iedereen ouder dan 13 jaar in openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Ook op sportlocaties blijven ze verplciht en mensen die contactberoepen uitoefenen, zoals een kapper. Ook op plekken waar het moeilijk is om de 1,5 meter te waarborgen wordt het dragen van een mondkapje geadviseerd.

Scholen en universiteiten zijn weer open. Daar geldt echter wel een maximale groepsgrote van 75 personen met het advies dat studenten zich minimaal 2 keer per weken testen. Mondkapjes moeten binnen en buiten de les- of collegezalen gedragen worden.

Winkels mogen weer gewone openingstijden hebben, maar er geldt nog wel een maximum van één bezoeker per 5m2. Hoeveel mensen je dus binnen mag laten, hangt af van de vloeroppervlakte.

In de horeca moet men een geldig coronatoegangsbewijs laten zien en 1,5 meter afstand houden. Bij binnenkomst moet men een mondkapje dragen, die pas af mag als men aan tafel zit. Horeca personeel draagt constant een mondkapje. De horeca mag nu tot 22u open zijn, maar de nachthoreca moet de deur nog dicht houden.

Ook voor culturele plekken zoals de schouwburg moet men een coronatoegangsbewijs laten zien. Aan de voorstellingen die worden gegeven zitten ook weer eisen. Zo mag het aantal bezoekers slechts een derde van de maximale capaciteit innemen, met een maximum van 1250 personen. Ook deze voorstellingen moeten om 22u afgelopen zijn. Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 m2, tot maximaal 1250 personen per ruimte.

Evenementen zijn weer onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Uiteraard ook hier met coronatoegangsbewijs als je boven de dertien jaar oud bent. Evenementen moeten ook om 22u afgelopen zijn, waarbij iedereen 1,5 meter afstand moet kunnen houden met een maximum capaciteit tot 1250 man. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.

Ook wat betreft sport mag er weer wat meer. Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor sporters die gebruik maken van binnen voorzieningen. Bijvoorbeeld de kleedkamers of toiletten. In de binnenruimte is een mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Tijdens het sporten hoef je uiteraard geen mondkapje op, maar bij binnenkomst en vertrek dus wel. Publiek is ook weer welkom, wel voor slechts een derde van de capaciteit, met ook hier een maximum van 1250 personen.

We mogen nog steeds naar het buitenland reizen. Als je naar het buitenland gaat en (nog) niet volledig gevaccineerd bent, kun je je gratis laten testen. Het advies is om bij thuiskomst een coronatest te doen. Houd je aan de geldende coronaregels van het land waar je verblijft.

Previous «
Next »