• Homepage
  • >
  • ondernemen
  • >
  • Drie praktische zaken waar de meeste beginnende ondernemers zichzelf op verkijken

Drie praktische zaken waar de meeste beginnende ondernemers zichzelf op verkijken

  • Rogier
  • Comments Off

Eindelijk, je hebt de onderneming van je dromen! Je leeft een paar maanden op roze wolken, maar dan realiseer je dat het allemaal niet zo eenvoudig was als je dacht. Wil je voorkomen dat je je verkijkt op een eigen bedrijf? Ben je een startende ondernemer en wil je meer weten over beginnersfouten bij startende ondernemers? In dit artikel vind je tips voor startende ondernemers.

1. Boekhouding

Het onderschatten van de administratie is een van de belangrijkste redenen waardoor ondernemers stoppen met hun eigen bedrijf. Want waar je niet over nadenkt bij het starten van een onderneming, is de boekhouding. Veel ondernemers vinden dit ook nog eens het minst leuke klusje. De NOvAA deed een onderzoek naar de administratie bij beginnende ondernemers. Hieruit bleek dat een gemiddelde ondernemer vier uur per week aan zijn boekhouding besteedde. Dit is veel te weinig. Bij een interview aan accountants bleek dat veel starters denken dat ze genoeg kennis hebben over het boekhouden. In de praktijk blijkt dit tegen te vallen. Doordat veel ondernemers de boekhouding niet op orde hebben, krijgen ze geen realistisch beeld van de financiële kant van hun onderneming. Ze kopen te veel in, verkopen te weinig en maken te veel kosten. Accountants die geven tips voor startende ondernemers, adviseren om hulp bij bedrijf starten te vragen.

2. Netwerk

Een van de grootste beginnersfouten bij startende ondernemers is de eindeloze focus op een product. De winkel of webshop moet er prachtig en gelikt uitzien, het personeel moet er netjes bijlopen, het product moet perfect worden gepresenteerd en ga zo maar door. De meeste ondernemers zijn zo druk met het organiseren van hun bedrijf, dat ze het belangrijkste vergeten. De communicatie naar de mensenwereld, naar potentiële klanten. Zonder klanten kun je een bedrijf wel vergeten. Als beginnende ondernemer kun je hulp bij bedrijf starten vragen, door bijvoorbeeld een communicatiebureau.

3. Financiën

Waar veel beginnende ondernemers niet over nadenken, is dat je pas omzet begint te draaien na meer dan een half jaar. Als ondernemer moet je ongeveer een jaar rond kunnen komen zonder financiële steun uit je bedrijf. Als je een eigen onderneming hebt, blijft er geen tijd meer over voor een andere baan. Je bent zeker de eerste jaren gemiddeld 60 tot 80 uur per week kwijt aan je onderneming. Veel ondernemers vergeten het feit dat ze niet gelijk omzet draaien en vallen daardoor in een financieel gat.

Previous «
Next »