• Homepage
  • >
  • personeel
  • >
  • Veel ondernemers vinden het lastig om geschikt personeel te vinden

Veel ondernemers vinden het lastig om geschikt personeel te vinden

  • Flex
  • Comments Off

Het vinden van geschikt personeel blijft voor veel ondernemers lastig ondanks dat er nog steeds vele honderdduizenden werkzoekenden zijn. Tips voor het vinden van geschikt personeel zijn dan ook bij veel eigenaren van een bedrijf meer dan welkom. Waar moet je op letten bij het opstellen van vacatures? Hoe voorkom je dat de verkeerde mensen reageren? Wat doe je als er op jouw vacature duizenden reacties komen? Dit zijn allemaal zaken waar je als ondernemer over na moet denken.

Stel een duidelijke vacature op

Het is belangrijk om in je vacature duidelijk aan te geven waar je naar op zoek bent. De functie-eisen zijn daarbij erg belangrijk. Een goede vacaturetekst is dan ook erg belangrijk. De tekst moet pakkend zijn en direct de aandacht trekken van de mensen die je zoekt. Wees duidelijk over de vacature, verzin geen chique naam voor de baan maar noem het beestje bij de naam. Zo weten sollicitanten waar ze op reageren. Geef vervolgens duidelijk aan wat het takenpakket is. Een telefoniste die ook de post moet verwerken en de voorraad kantoorartikelen bijhouden weet dat er meer van haar wordt verwacht dan alleen maar wachten totdat de telefoon overgaat. Geef de competenties aan die je belangrijk vindt: Flexibiliteit, in een team kunnen werken, prioriteiten stellen, communicatief vaardig, om er maar een paar te noemen.

Waar plaats ik mijn vacature?

Jouw vacature moet natuurlijk opvallen bij de mensen die je zoekt. Plaats je oproep dan ook op een overzichtelijke website met veel vacatures op jouw vakgebied. Dan is de kans het grootst dat de juiste mensen jouw vacature zien. Als je veel reacties verwacht, bij voorbeeld bij het werven voor een vacature waarvoor geen specifieke vakopleiding vereist is. Je kunt dan bij voorbeeld in je vacature zetten: Als je twee weken na je sollicitatie nog geen reactie hebt ontvangen, mag je daaruit de conclusie trekken dat wij de keus op een andere kandidaat hebben laten vallen. Misschien niet zo persoonlijk, maar het is voor veel ondernemers gewoon ondoenlijk om soms duizenden afwijzingen te moeten sturen.

Hoe kies ik de juiste persoon?

Is je vacature geplaatst en komen de sollicitaties binnen dan is het zaak om een juiste selectie te maken. Maak voor jezelf een lijstje met prioriteiten. Waar moeten kandidaten in ieder geval aan voldoen? Alle reacties van mensen die bij voorbeeld niet het vereiste diploma of de juiste ervaring hebben kun je dan direct terzijde leggen. Zo ga je verder totdat je hooguit tien kandidaten, liefst minder, overhoudt die je voor een gesprek wilt uitnodigen.

Previous «
Next »