Hoe kan 3D Printing een rol spelen in je onderneming?

  • Flex
  • Comments Off

3D printing: het is een ware trend, maar niet enkel omdat er leuke gadgets mee gemaakt kunnen worden. 3D printing kan immers een belangrijk rol spelen in de bedrijfswereld, en wel binnen jouw eigen onderneming. Maar wat houdt een 3D printer precies in, en wat zijn de mogelijkheden voor je onderneming?

Wat is 3D printing?

Een 3D printer lijkt ergens wel op een gewone printer, met natuurlijk een totaal verschillend eindproduct. Net zoals bij een papierprinter wordt gebruik gemaakt van een printkop die heen en weer gaat. Het systeem maakt echter geen gebruikt van inkt maar van harde materialen.

Gewone printers werken enkel in de langsrichting, maar dit zou niet volstaan om een echt object uit het apparaat te kunnen toveren. Een 3D printer beweegt ook in de dwarsrichting waardoor het materiaal in twee richtingen aangebracht kan worden. Daarbij wordt ook gebruikt van een derde dimensie, de hoogte, waardoor dus op drie vlakken materiaal aangebracht kan worden.

De printer – van merken zoals Formlabs of Ultimaker -brengt laagjes materiaal boven elkaar aan waardoor een 3D model ontstaat. Het meest gebruikte materiaal is gewone kunststof en er kunnen oneindig veel verschillende vormen mee gemaakt worden. 

1. Prototypes ontwikkelen

Heel wat bedrijven houden zich bezig met het ontwerpen en produceren van producten, en dat kan nu eenvoudiger dankzij een Formlabs 3D printer. Vroeger gebruikte men vooral klei of verspaningen om prototypes van objecten te maken. Dit zijn echter ten eerste niet enkel onhandige, maar ook vaak dure methodes – zeker als er slechts één object gemaakt moet worden. 

Dankzij een 3D printer kan je echter meteen getekende ontwerpen afdrukken, snel en tegen een relatief lage kost. Daarbij kunnen eenvoudig wijzigingen aangebracht worden aan het model en kan er eventueel opnieuw geprint worden. Tenslotte kan je als ondernemer producten ‘voorprinten’, waardoor klanten alvast kunnen bekijken wat ze precies gaan kopen.

2. Relatiegeschenken maken

Ten tweede kan een Ultimaker 3D printer ook gebruikt worden binnen je onderneming voor het printen van relatiegeschenken. Dit mag dan wel niet zo belangrijk klinken, maar dergelijke geschenken spelen een belangrijke rol bij het versterken van je imago. Zo kun je bijvoorbeeld op beurzen een persoonlijk geschenk maken voor bezoekers. Ter plaatse een leuk geschenkje produceren en meteen kunnen meegeven aan geïnteresseerden: er is geen betere manier om naambekendheid te krijgen!

De mogelijkheden van een dergelijk printer zijn immers oneindig. Je hoeft enkel wat 3D modellen voor te bereiden en bezoekers kunnen dan nog altijd kiezen wat ze leuk vinden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je beseft dat grotere objecten er langer over doen om geprint te worden. Kies dus best kleinere objecten op bijvoorbeeld beurzen of evenementen.

3. Creatief bezig zijn

Niets beter dan een Ultimaker 3D printer om in je vrije tijd creatief bezig te zijn – dus waarom die mogelijkheid niet bieden aan je werknemers? Geef je medewerkers even de tijd om te brainstormen met een 3D printer en voor je het weet beschik je over een creatief ontwerp dat je misschien nog kunt gebruiken!

Wil je namens je onderneming een 3D printer bestellen? Ga dan eens naar 3D Ninja.

Previous «
Next »