Hoe kom je als zzp’er aan een hypotheek?

  • Flex
  • Comments Off

Ben je recent voor jezelf gestart als zzp’er en overweeg je om een huis te kopen? Als zzp’er is het niet altijd gemakkelijk om een hypotheek te krijgen. In loondienst werkt het een stuk eenvoudiger om aan een hypotheek te komen, maar ook voor jou als zzp’er zijn er mogelijkheden. Wat zijn jouw kansen als zzp’er op een nieuwe hypotheek? In dit blogartikel vertellen wij je er meer over.

Minimaal 1 jaar werkzaam als zzp’er

Voorheen gold er voor zzp’ers een strenge eis omtrent het verkrijgen van een hypotheek. Je moest minimaal 3 jaar werkzaam zijn als zzp’er om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Inmiddels zijn de regels versoepeld en hoef je per 1 januari 2016 nog maar 1 jaar bezig te zijn als zelfstandige. Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten, zelfs als je nog geen 3 jaar bezig bent. Echter zijn hier wel voorwaarden aan verbonden.

Boekjaren zijn relevant

Hypotheekverstrekkers kijken naar het aantal boekjaren van je onderneming. Logisch, je onderneming moet levensvatbaar zijn en jij moet ook aan je betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Je inkomen wordt berekend aan de hand van jouw netto-inkomen. Er wordt gekeken naar je jaarcijfers of de prognose van een accountant. Uiteraard wordt er ook gekeken naar de winst die je behaald met je onderneming.

Ben je 1 of 2 jaar werkzaam als zelfstandige? Dan wordt 75 procent van het inkomen meegenomen. Tussen de 2 en 3 jaar is dit percentage 90 procent en na 3 jaar 100 procent.

Een ZZP hypotheek bij NIBC Direct

Wil jij als zzp’er graag een hypotheek afsluiten bij een betrouwbare partij? Neem dan eens contact op met NIBC Direct. Juist ook als je nog niet 3 jaar zelfstandig bent, komen wij graag met jou in contact. Laat ons jou helpen bij het krijgen van een ZZP hypotheek zodat jij optimaal kunt genieten in je nieuwe woning.

Previous «
Next »