• Homepage
  • >
  • overig
  • >
  • Een duidelijk overzicht van een aantal hersenaandoeningen

Een duidelijk overzicht van een aantal hersenaandoeningen

  • Flex
  • Comments Off

Vertelde jouw collega tijdens de lunch over zijn oma met alzheimer? Of heb je zelf iemand in de familie met Korsakov? Dit zijn aandoeningen die vooral je hersenen aantasten. Vanuit daar zorgen ze voor vervelende gevolgen en symptomen. Ook de ziekte van Huntington en Parkinson beginnen in de hersenen. Het is niet zo gek dat je niet precies weet wat deze ziektes inhouden. Lees daarom snel verder. Wij leggen ze stuk voor stuk, kort aan je uit! 

Ziekte van Huntington

De eerste hersenaandoening die we bespreken, is de ziekte van Huntington. Dit is een erfelijke aandoening en kun je dus via je ouders of grootouders krijgen. Kenmerkend hieraan is dat de zenuwcellen in de hersenen beschadigd raken. De gevolgen van deze ziekte verlopen in fases. 

Het leidt bijvoorbeeld tot motorische stoornissen en psychische problemen. Het is een ongeneeslijke ziekte, maar daarentegen ook erg zeldzaam.  

Ziekte van Alzheimer

Ken jij iemand met de ziekte van Alzheimer? Deze ziekte is een wat bekendere hersenaandoening. Het is namelijk de meest voorkomende vorm van dementie. Geleidelijk verlies je bij deze aandoening het geheugen. Dit is voor het slachtoffer, maar ook de familie eromheen een onprettige situatie. Als het gaat om de behandelingen, focussen we vooral op het verlichten van de symptomen. Bijvoorbeeld medicijnen en een aanpassing aan de levensstijl helpen daarbij. 

Ziekte van Parkinson

Ook de ziekte van Parkinson komt vanuit de hersenen. Deze aandoening tast vooral de zenuwcellen aan die de beweging reguleren in je hersenen. Dit leidt tot kenmerken als trillen en stijfheid. Het is nog niet helemaal bekend waar deze ziekte vandaan komt. Echter spelen genetische factoren vaak een rol. Ook deze aandoening is helaas niet helemaal te genezen. Met medicatie, fysiotherapie en soms zelf chirurgie kun je de symptomen wel beheersen.

Ziekte van Korsakov

Tot slot is het goed om ook de ziekte van Korsakov aan te kaarten. De aanleiding van deze ziekte is wat bekender. Dat ligt namelijk vaak bij langdurig alcoholmisbruik. Dit zorgt vaak voor een ernstig vitamine B1-tekort. Je herkent het vaak aan geheugenstoornissen en cognitieve problemen. Behandelaars zorgen vooral met thiamine en ondersteunende zorg voor een vermindering van de symptomen. 

Wat ze alle vier gemeen hebben, is dat het vervelende ziektes zijn. Het tast vooral het leven van het slachtoffer aan, maar heeft ook een grote impact op de familie. Gelukkig zijn er gespecialiseerde behandelaars en zorggroepen die de pijn proberen te verlichten. Neem dus contact met ze op!

Previous «
Next »