• Homepage
  • >
  • werkplek
  • >
  • Een veilig bedrijfspand: dit kun je er als ondernemer zelf aan doen

Een veilig bedrijfspand: dit kun je er als ondernemer zelf aan doen

  • Flex
  • Comments Off
veiligheid werk

Als ondernemer heb je de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren voor je werknemers. Het is zaak om bedrijfsongevallen te allen tijde te voorkomen en natuurlijk wil je ook niet dat je bedrijfspand een gemakkelijke prooi voor inbrekers is. En wacht dacht je van de risico’s op een cyberaanval? Met onderstaande tips zorg je ervoor dat in jouw bedrijf de veiligheid op peil blijft.

Gelegenheid maakt de dief

Als ergens iets te halen is, zijn criminelen daar vaak heel snel achter. Zorg er dus voor dat waardevolle zaken goed opgeborgen worden. Je kunt bijvoorbeeld een kluis plaatsen om geld en belangrijke papieren in op te bergen. Kies voor een exemplaar dat een brand kan doorstaan en zorg er bovendien voor dat de kluis niet zomaar mee te nemen is. Voor het veilig bewaren van laptops van je medewerkers kun je speciale laptopkasten plaatsen. Natuurlijk kunnen personeelsleden hierin ook andere waardevolle spullen wegleggen als ze het pand verlaten.

Een opgeruimde werkplek

Rommel op de werkvloer is een belangrijke veroorzaker van bedrijfsongevallen. Zorg er dus voor dat er geen dingen onnodig rondslingeren. Plaats voldoende afvalbakken, zodat men niet ver hoeft te lopen om iets weg te gooien. Zorg voor een overzichtelijke magazijn inrichting met deugdelijke stellages die goed verankerd zijn, zodat daarmee niets mis kan gaan. Maak duidelijke afspraken over het direct opruimen van lege pallets en dozen. Bedenk hierbij dat communicatie en samenwerking de sleutel is tot een veilige werkomgeving.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Waar gewerkt wordt, kan wel eens iets mis gaan. Met persoonlijke beschermingsmiddelen zorg je ervoor dat zo’n misser geen fatale gevolgen heeft. Heb je een magazijn met hoge stellingen? Draag dan bij voorkeur een valhelm. Mocht er eens iets naar beneden vallen, dan ben je in elk geval goed beschermd tegen de klap. Ook een goed paar werkhandschoenen zou voor elke medewerker beschikbaar moeten zijn. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld een splinter van een houten pallet in je hand krijgt.

Duidelijke instructies

Veiligheidsinstructies moeten duidelijk zichtbaar aanwezig zijn. Bij voorkeur via borden aan de wand, waarop met pictogrammen gewerkt wordt. Ze zijn dan voor iedereen te begrijpen, ook wanneer men de taal niet goed machtig is.

Bescherming van je netwerk

Maak gebruik van een firewall om je bedrijfsnetwerk te beschermen tegen hackers. Informeer ook bij je ICT-partner naar de verdere mogelijkheden om cyberaanvallen te voorkomen.

Previous «
Next »