• Homepage
  • >
  • werkplek
  • >
  • Ga je een bedrijfspand huren? Lees hier waar je op moet letten

Ga je een bedrijfspand huren? Lees hier waar je op moet letten

  • Rogier
  • Comments Off
bedrijfspand huren tips

Ben je ondernemer en de zaken gaan goed? Dan is vanuit huis werken misschien niet zo verstandig meer en moet je op zoek naar een bedrijfspand. Maar als (beginnend) ondernemer een bedrijfspand huren is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn namelijk best wel wat zaken waar je op moet letten. Je moet zowel financieel, juridisch en fiscaal weten hoe de zaken elkaar steken. Een voorbeeld huurvoorstel kan al helpen om de nodige informatie te krijgen en je zult aan enkele bedrijfspand huren tips ook veel kunnen hebben.

Bedrijfspand huren tips met betrekking tot de huurprijs

Stel je budget vast

Tijdens je zoektocht krijg je veel bedrijfspanden te zien. Maar wil je kantoorruimte huren voor startende ondernemer, dan zullen veel panden er heel mooi en luxe uitzien, maar dit is veel te duur. De eerste tip is dan ook om vooraf een budget vast te stellen. Zo kom je niet in de verleiding om een duurder pand te huren dan je eigenlijk kunt betalen. Zet je budget vast rond de 10 tot 15% van je omzet.

Goedkoper bij een particuliere verhuurder

Grote vastgoedondernemingen hebben veel bedrijfspanden, maar zij zijn minder geneigd om iets aan de huurprijs te doen. Dit heeft ermee te maken dat de waarde van hun bedrijfspand in de boekhouding ook lager gewaardeerd wordt. Dit is iets wat bij particuliere verhuurders minder speelt. Wil je kantoorruimte huren voor startende ondernemer, dan loont het zeker om het aanbod van particuliere verhuurders in de gaten te houden.

Maak goede afspraken en leg dit vast

Heb je een bedrijfspand gevonden, maak dan met de verhuurder duidelijke afspraken. Stel hiervoor een checklist huren bedrijfspand op, wat er in het contract moet staan. Bijvoorbeeld de staat bij oplevering bij zowel het aangaan als opzeggen van de verhuurovereenkomst, de huurprijs inclusief of exclusief btw en of er jaarlijks een indexatie plaatsvindt. Let ook op hoe hoog de servicekosten zijn en of deze kosten in de huurprijs zitten of apart worden berekend.

Fiscale zaken

Als ondernemer mag je al je huisvestingskosten aftrekken van de winst. Dit gaat om de huur, energiekosten, schoonmaakkosten, verzekeringen en inventaris. Maak hier dan ook gebruik van en leg alle kosten goed vast in de boekhouding. In principe is het zo dat je over de huur van een bedrijfspand geen huur hoeft te betalen. Maar je mag wel met de verhuurder afspreken om btw door te berekenen. Een voordeel is namelijk dat je de btw terug mag vragen en je goedkoper uit kunt zijn. Dit moet dan overigens wel in het huurcontract zijn opgenomen.

Juridisch

Juridisch gezien moet je goed vastgelegd hebben wat de bestemming van je bedrijfspand is. Dit is belangrijk op gemeentelijk niveau, in verband met het gemeentelijke bestemmingsplan, maar wettelijk worden bedrijfspanden ook ingedeeld naar de aard van het bedrijf dat er gevestigd is. Het maakt namelijk nogal een verschil of je het bedrijfspand gebruikt als kantoor of als restaurant. Dit heeft gevolgen voor regels in verband met het opzeggen van de huur en de mate van huurbescherming dat je krijgt. Het kan daarom nooit kwaad om voordat je gaat huren het nodige juridische advies te vragen.

Previous «
Next »