Hoe creër je een veilige werkplaats in jouw bedrijf?

  • Flex
  • Comments Off
veilige werkplaats

Wanneer je handwerker bent is het belangrijk dat jij en jouw ondernemers veilig zijn, zodat de kans op grote ongelukken zo klein mogelijk blijft. In dit artikel lees je over 3 dingen die je niet moet vergeten om jouw werkplaats veilig te maken

Een noodstopschakelaar

Noodstop schakelaars, ook wel eens killswitches genoemd, zijn speciale schakelaars die ervoor zorgen dat een machine direct stopt met werken wanneer hier op gedrukt wordt. Een noodstopschakelaar maakt een werkplaats direct een stuk veiliger. Mocht het ooit gebeuren dat een werknemer vast zit in een machine, dan kan iemand anders zo snel mogelijk de noodstopschakelaar indrukken om de machine te stoppen om groot letsel te voorkomen.

Ken goed de regels, en corrigeer anderen

Zorg er goed voor dat je alle veiligheidsregels en protocollen kent die op hebt gesteld. Deze regels beschermen alle werknemers voor grote fouten, gevaren en andere risico’s. Wanneer je bijvoorbeeld je werkhelm vergeten bent is het verleidelijk om een dagje zonder helm te werken. Doe dit echter nooit; je zou het je werknemer immers ook niet aanraden, het is namelijk hartstikke gevaarlijk. Bovendien is het zo dat wanneer je zelf de veiligheidsprotocollen goed kent, je hier ook anderen mee kunt beschermen door ze aan te spreken wanneer ze onveilig bezig zijn. Je kunt de collega dan op een vriendelijke manier aanspreken en corrigeren. Voel je absoluut niet vervelend of bemoeierig als je een collega aanspreekt op een onveilige handeling, het is namelijk voor het eigen bestwil van de ander.

Inrichting

Een veilige werkplaats is eigenlijk alleen mogelijk wanneer de werkplaats zo goed en efficiënt mogelijk ingericht is. Een efficiënte werkplaats houdt in dat iedereen elkaar zo min mogelijk in de weg loopt, en hierdoor de producten zo snel mogelijk gemaakt kunnen worden. Zo ontstaat er als het ware een handige, en dus efficiënte werkplaatsroute. Zo is het bij een meubelbedrijf bijvoorbeeld logisch om alle zaagmachines, en alle schuurapparaten bij elkaar te zetten, en niet alles door elkaar. Zo is het ook logisch om aan het begin van de werkplaats de zaagmachines neer te zetten, zo dichtmogelijk bij de pallets met hout, hier achter weer werktafels neerzet waar alle meubels in elkaar geschroefd kunnen worden en hier achter alle schuurmachines neer te zetten. Zo kunnen alle werknemers zo soepel mogelijk door de werkplaats heen lopen, en zit iedereen elkaar zo min mogelijk in de weg.

Previous «
Next »