Hoe je via een financiering je organisatie flexibeler maakt

  • Flex
  • Comments Off
financiering

De meeste ondernemers die een eigen organisatie hebben, willen hun organisatie zo flexibel mogelijk maken. Hoe flexibel een organisatie wordt of is, heeft vooral te maken met leiderschap. Het gaat immers niet alleen om het ondernemersplan, maar in hoeverre je bereid bent om dat ondernemersplan los te laten. Maar er zijn meer manieren om je financiering flexibeler te maken. Heb je weinig kapitaal, dan zal je organisatie vrij star zijn. Je hebt immers amper de ruimte om te bewegen. Dat werkt de groei van je onderneming tegen. Daarom kan een financiering nemen ervoor zorgen dat je bedrijf een stuk flexibeler wordt. Zonder flexibiliseren is de kans groot dat je organisatie niet al te lang zal blijven bestaan. Innoveren is dus hard nodig.

Op naar een flexibele organisatie

De meeste ondernemers dromen van een flexibele organisatie. Je bent immers ondernemer geworden om besluiten te kunnen maken. Die besluiten kun je alleen maken als je financieel de ruimte hebt om dat te doen. Een flexibele organisatie kun je op twee manieren bereiken: ten eerste door zelf flexibel te worden, ten tweede door voor je organisatie meer kapitaal aan te trekken. Dan kun je keuzes maken en ervaren of die keuzes juist waren. Flexibiliseren als organisatie is dan ook hard nodig. Want de (technologische) ontwikkelingen gaan steeds sneller. De kans is groot dat je je dienst of product moet blijven bijschaven.

Een flexibele organisatie begint bij jezelf

Vrijwel iedereen die een onderneming begint, heeft een ondernemingsplan geschreven. De meeste ondernemers in Nederland schrijven een ondernemingsplan. Maar het is natuurlijk niet duidelijk hoeveel ondernemers zich er ook echt strikt aan houden. Waarschijnlijk zullen ondernemers er voor kiezen zich niet strikt aan het ondernemingsplan te houden. Tijden veranderen en het is belangrijk om flexibel mee te bewegen. Dat werkt niet als je niet bereid bent om je plan (tijdelijk) los te laten.

Nederland maakt namelijk op hoog tempo economische ontwikkelingen door. Een flexibel bedrijf betekent jezelf en je dienst of product aanpassen. Je moet flexibel zijn. Dat betekent niet dat je daarom je businessplan maar helemaal in de la moet gooien. Het is geen document waar je organisatie star van wordt, maar je moet het inzetten als een dynamisch instrument. Met andere woorden; met je ondernemingsplan heb je de rode draad van je onderneming, die je vervolgens gebruikt om je organisatie verder uit te breiden. Je kunt er dus ook voor kiezen om zo’n ondernemingsplan voortdurend aan te passen.

Een financiering kan je bedrijf flexibeler maken

Maar zelf flexibel worden is niet genoeg. Je moet ook genoeg kapitaal hebben om jezelf niet tegen te werken. Want als je veel plannen hebt, maar geen geld, kun je die plannen niet goed uitvoeren. Een financiering aan je organisatie maakt het vaak mogelijk om bepaalde plannen uit te kunnen voeren. Daardoor krijg je dus meer mogelijkheden. Er zijn verschillende vormen van zakelijke leningen die je kunt gebruiken om je bedrijf flexibeler te maken.

Een flexibele zakelijke lening of een vaste zakelijke lening?

Een flexibele organisatie met een vaste zakelijke lening kan prima samen gaan. Het is meestal de zakelijke variant van een persoonlijke lening. Je organisatie sluit een lening af. Die lening krijg je in één keer op de zakelijke rekening gestort. Daarna kun je zelf geplande uitgaven doen. Je betaalt de lening in vaste maandelijkse bedragen weer terug. Deze bedragen liggen iets hoger, want je moet ook de kosten van de rente en aflossing terugbetalen aan de bank. Maar je weet wel precies hoeveel je kan lenen en hoeveel je per maand terug moet betalen. Met andere woorden: het is duidelijk hoe ver je kan gaan om je organisatie flexibel te maken.

Flexibele lening

Een andere gedachte: bij een flexibele organisatie hoort een flexibele zakelijke lening. Dat is ook mogelijk, maar je zit dan al snel aan een zakelijk krediet (verschil is hier te lezen). Je spreekt dan van tevoren een maximumbedrag af met de kredietverstrekker. Dit bedrag staat voor je klaar op een speciale kredietrekening. Je kunt dan zelf zoveel of weinig opnemen als je wilt. Dit geld is flexibel; je neemt geld op als je het nodig hebt en lost het af als je het nodig hebt. Daarover betaal je een variabele rente. Heb je het geld afgelost maar toch weer opnieuw nodig? Dan kun je dit bedrag gewoon weer opnieuw opnemen. Ideaal als je tijdelijk een klein budget nodig hebt om een nieuwe mogelijkheid aan je product toe te voegen. Bij een vaste zakelijke lening kan dat niet. Je bedrijf is dus het meest flexibel met een flexibel zakelijk krediet. Als je omzet groeit, heb je een grotere kredietruimte. Zo kun je je bedrijf dus altijd uitbouwen.

Previous «
Next »