Hoe kom je als zzp’er zo snel mogelijk uit de schulden?

  • Flex
  • Comments Off
uit de schulden komen

Niemand zit erop te wachten om in de schulden terecht te komen. Als zzp’er loop je hier misschien wel meer risico op dan anderen. Jij kunt te maken krijgen met klanten die niet betalen, of met een terugval in werk of verkoop terwijl je zaken inkoopt. Als het zo ver gekomen is, wil je natuurlijk het liefst dat die molensteen om je nek zo snel mogelijk verdwijnt. Wat kun je doen om als zzp’er zo snel mogelijk uit de schulden te komen?

Overbodige spullen verkopen

Het is niet leuk om je spullen te moeten verkopen om van een schuld af te komen, maar het kan geen kwaad om kritisch te kijken naar wat je nu echt nodig hebt aan spullen. Verkoop je oude gitaar of elpees die je al jaren niet meer draait om aan wat geld te komen om je schuld af te lossen. Zilver verkopen online als je sieraden hebt die je eigenlijk weinig tot nooit draagt is ook een optie, tenzij ze natuurlijk een belangrijke sentimentele waarde vertegenwoordigen omdat het een erfstuk is, bijvoorbeeld. 

Een baan in loondienst zoeken

Kun je met de inkomsten die je genereert als zzp’er niet je vaste lasten en je schulden betalen? Dan is het helaas tijd om een baan in loondienst te gaan zoeken. Dat is hard, want je wilt het bedrijf dat je opgebouwd hebt natuurlijk niet zomaar wegdoen, maar als het geen geld oplevert moet je toch naar andere oplossingen gaan zoeken. Je kunt natuurlijk altijd je bedrijf sluimerend aanhouden naast een baan loondienst.

Vraag de gemeente om hulp

Jouw gemeente kan jou de helpende hand bieden bij je financiën als je het zelf niet meer weet. Je kunt dan weliswaar in de schuldsanering terechtkomen, maar dan weet je wel dat alles afgehandeld wordt en jouw belangen verdedigd worden bij het treffen van betalingsregelingen met schuldeisers. Na maximaal drie jaar ben je dan volledig uit de schulden. Wel is de kans groot dat je het dwingende advies krijgt om je bedrijf te beëindigen en je een aantal verplichtingen opgelegd worden die niet fijn maar wel noodzakelijk zijn. 

Besparen op je vaste lasten en abonnementen

Vaste lasten zijn niet te voorkomen, maar erop besparen is tot op zekere hoogte wel degelijk mogelijk. Neem een goedkoper internetabonnement en neem geen televisieabonnement meer, of alleen online tv. Kijk of je nog wel bij de goedkoopste aanbieder van stroom en gas zit en probeer je verbruik te minderen door korter te douchen en een warme trui aan te trekken in plaats van de verwarming omhoog te zetten. Kijk of je verzekeringen elders goedkoper kunnen en of je ze allemaal nog wel echt nodig hebt. Doe zo goedkoop mogelijk boodschappen. Pak de fiets in plaats van de auto. Zeg abonnementen op die eigenlijk onnodige luxe zijn. Het is hard, maar alle beetjes kunnen helpen om meer geld over te houden.

Leuk is anders, maar als de nood aan de man is, moet er ook harde actie ondernomen worden. Hopelijk kom je er dan binnen afzienbare tijd weer bovenop en kun je weer een luxer leven opbouwen. Maar dan wel met in het achterhoofd wat de consequenties zijn het zelfstandiger ondernemerschap en meer uitgeven dan er binnenkomt, zodat je herhaling kunt voorkomen. Interesse in het verkopen van zilver om je schulden te kunnen afbetalen? Via de link is btw vrij zilver verkopen mogelijk.

Previous «
Next »