Hoe kun je een bouwbedrijf beginnen?

  • Flex
  • Comments Off
bouwbedrijf

De bouwsector is sinds enkele jaren weer bloeiende. Waar door de crisis van 2008 veel bouwbedrijven over de kop gingen, zien we nu een stijging in het aantal bouwbedrijven. Dit komt deels door de krappe huizenmarkt, waardoor mensen eerder kiezen voor een verbouwing dan voor een verhuizing. Daarnaast hebben we een woning te kort, dus er wordt ook nog steeds veel bijgebouwd. Het is dus een goede tijd om een bouwbedrijf te beginnen, echter komt daar best veel bij kijken. Moet je bijvoorbeeld een aluminium rolsteiger kopen of in het begin juist leasen? Zo komen er veel vragen op je af. Daarom kijken we hieronder waar je op moet letten als je een bouwbedrijf wil beginnen.

Snelst groeiende branche

De afgelopen jaren was de bouwsector de snelst groeiende branche voor zelfstandige ondernemers. Vorig jaar was er een groei van ruim 5%, zo bleek uit de sectorprognoses 2019 van de Rabobank. De stikstofproblematiek en de corona crisis zorgden dit jaar echter voor flinke klappen bij de grote bouwbedrijven. Grote bouwprojecten werden stopgezet of vertraagd. De prognose is dat er het laatste kwartaal van 2020 een daling van 5% in de sector plaatsvindt. 

Verschil tussen de kleine zelfstandigen en de grote bouwbedrijven

Toch zijn er grote verschillen binnen de bouwsector. De kleine zelfstandigen werken veel bij particulieren, waar momenteel juist wel veel werk is. Vakanties zijn soberder vanwege corona, of mensen besluiten niet meer te verhuizen, maar om hun huis op te laten knappen. 

Een ondernemingsplan schrijven

Je kunt een ondernemingsplan zo groot of klein maken als je zelf wilt, maar een businessplan is de basis voor iedere ondernemer. Hierin schrijf je op waarom je het bouwbedrijf opricht en wat je wilt bereiken. Het is een leidraad waaraan je je kunt vasthouden. Als je een lening af moet sluiten, zul je sowieso een ondernemingsplan moeten maken. Maar ook als je dit niet hoeft te doen, is het verstandig om zo’n plan te maken. Hierdoor heb je namelijk iets om op terug te vallen en maak je voor jezelf een planning

Materiaal en gereedschap

Als zelfstandige ondernemer in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor je materiaal. Je hebt gereedschap nodig, machines, werkkleding en een bedrijfsbus. Daarnaast moet je bouwonderdelen bestellen en de voorraad beheren. Waarschijnlijk heb je al veel gereedschap in de schuur liggen, maar bezuinig niet op materiaal en machines. Je wilt niet alleen vakwerk afleveren, maar ook zo lang mogelijk met je gereedschap doen.

Is de aanschaf van sommige machines niet direct financieel haalbaar, kijk dan ook eens naar de mogelijkheid van leasen van bedrijfsmiddelen. 

Previous «
Next »