• Homepage
  • >
  • Auto
  • >
  • Je zakelijke auto verzekeren, waar moet je allemaal op letten?

Je zakelijke auto verzekeren, waar moet je allemaal op letten?

  • Flex
  • Comments Off
zakelijke auto verzekeren

Sluit je nou een zakelijke of een privé verzekering af?

Voor veel mensen is het enorm belangrijk in welk merk auto ze rijden, ook (of juist) als dit een zakelijke auto betreft. Een zakelijke- of bedrijfsauto is een auto die je zakelijk gebruikt en opgenomen is in de bedrijfsboekhouding. In Nederland wordt veel zakelijk gereden en daarom wordt er jaarlijks zelfs een zakenauto van het jaar gekozen. Zo is de BMW 5- serie zakenauto van het jaar 2019. Maar hoe zit het dat eigenlijk met de verzekering van een bedrijfswagen?

Voor zakelijk of privé gebruik?

Het verzekeren van de auto is in Nederland verplicht. Wil je een zakelijke autoverzekering afsluiten, dan wordt je meteen de vraag gesteld of de auto voor privé of voor zakelijk gebruik is bedoeld. Het is belangrijk hier een meteen een duidelijk antwoord op te kunnen geven. .

Grijs kenteken en btw

Als je de auto alleen maar gebruikt om naar het werk te rijden dan vallen die kilometers onder het woon-werkverkeer en kun je het afdoen met een privé autoverzekering, Dit kan ook als je de auto slechts zo nu en dan zakelijk gebruikt. In z’n algemeenheid kun je stellen dat als de auto niet voorkomt in de boekhouding van het bedrijf, er geen sprake is van een grijs kenteken en je geen btw kunt verrekenen en je ook geen zakelijke autoverzekering hoeft af te sluiten.

Zakelijke polis is duurder

De grote vraag die resteert, is wanneer je nu wel een zakelijke autoverzekering moet afsluiten. Heel simpel, bijvoorbeeld als je de auto van de zaak elke dag gebruikt om naar opdrachten of klanten te rijden, voor auto’s dus die daadwerkelijk gebruikt worden als zakelijke auto’s. Waarom dit zo belangrijk is? Dit heeft te maken met de prijs van de verzekering. Een zakelijke verzekering is doorgaans namelijk duurder dan een privé verzekering. Dit is omdat bedrijfswagens vaak meer kilometers maken en omdat er vaak verschillende mensen achter het stuur plaatsnemen. Het risico op schade is zo groter en dus moet er meer betaald worden.

Hoeveel betaal je?

De daadwerkelijke hoogte van een zakelijke verzekering is sterk afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal medewerkers dat het bedrijf in dienst heeft en ook het risico binnen de branche waarin gewerkt wordt. Ook wordt rekening gehouden met het feit of je al dan niet lid bent van een brancheorganisatie. Uiteraard speelt ook het soort voertuig een belangrijke rol, het maakt immers verschil of je in een gewone auto, een bestelauto of in een bus rijdt. Overigens kunnen de kosten van de bedrijfsauto weer verrekend worden met de Belastingdienst. Als je als ondernemer btw berekent, verzeker je vierwieler dan op basis van de cataloguswaarde van de auto zonder btw.            

Previous «
Next »