Meewerkaftrek voor je partner

  • Rogier
  • Comments Off
Meewerkaftrek voor je partner

Het runnen van een eenmanszaak vraagt de nodige uren en investeringen van jou. Daarom is het fijn als er iemand naast je staat die jou kan helpen. Zeker tijdens de opstartfase is er niet altijd geld aanwezig om iemand uit te betalen, dus kan je fiscale partner jou wellicht ondersteunen in je bedrijf. Dit levert je een fiscaal voordeel op dankzij de meewerkaftrek voor je partner. 

Wat is de meewerkaftrek?

De meewerkaftrek is een regeling die het financieel aantrekkelijk maakt om je partner mee te laten werken in je bedrijf. Is de vergoeding die je hiervoor betaalt minder dan € 5.000,-? Dan maak je wellicht aanspraak op deze regeling, mits je natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoet. De vergoeding die je uitkeert aan je partner is niet fiscaal aftrekbaar. 

Voorwaarden meewerkaftrek

Je moet als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen wil je van deze regeling gebruikmaken. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rij: 

– Je bent voor de Belastingdienst ondernemer. 
– Je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur. 
– Je (fiscale) partner werkt 525 uur of meer in je bedrijf en ontvangt maximaal € 5.000,- aan vergoeding. 

Werkt je fiscale partner minder dan 525 uur in je bedrijf, dan is er geen sprake van aftrek. Bij 525 tot 875 gewerkte uren mag je 1,25 procent van de winst aftrekken. Bij 875 tot 1.225 uren is dit 2 procent van de winst, bij 1.225 tot 1.750 uren 3 procent van de winst en bij 1.750 of meer uren 4 procent van de winst. 

Vergoeding hoger dan € 5.000,-

Is de beloning die je uitkeert minimaal € 5.000,- of meer? Dan controleert de Belastingdienst of dit bedrag realistisch is. Zo ja, dan mag je de vergoeding aftrekken van de winst die je maakt. Uiteraard loont het altijd om de meewerkaftrek voor je partner te bespreken met een accountant of financieel adviseur.

Previous «
Next »