Met deze vijf tips richt je het magazijn efficiënt in

  • Flex
  • Comments Off
magazijn inrichting

De kunst bij een magazijn is dat je de ruimte efficiënt wil inrichten. Zo moet het routeplan logisch zijn voor je orderpickers, maar wil je ook logica aanbrengen in de verschillende producten. Er zijn veel verschillende elementen waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van het magazijn. Om het je een stukje makkelijker te maken, geven we je vijf handige tips.

  1. Logica in producten

Veel magazijnen worden ingericht aan de hand van de ABC-methode. Dit houdt in dat de artikelen worden ingedeeld met een categorie A, B of C. Producten uit categorie A bestaan uit producten die je het meeste nodig hebt en die het meest verkocht worden: snellopers. Minder snellopende producten vallen onder categorie B. Categorie C bestaat uit de producten die het minst worden gekocht: langzaamlopers.

De spullen uit categorie A leg je op een vaste plek waar je snel en makkelijk bij kunt. Spullen die je minder vaak nodig hebt, kun je hoger plaatsen, dit zijn de producten uit categorie B. Verder achter in het magazijn leg je producten uit categorie C. Daarnaast is het van belang dat je voorraad genoeg is: niet meer dan nodig, maar zeker ook niet te weinig. Daarom is het noodzakelijk dat je de voorraad vaak doorloopt en aanvult waar nodig.

  1. Ga de hoogte in

We schreven net al dat je producten uit categorie B kunt plaatsen op hoger gelegen gebieden. Om ruimte te besparen kun je namelijk de hoogte in met je opslag. Door hoge stellingen te nemen, bespaar je extra ruimte op de vloer. Je kunt daardoor langer in hetzelfde magazijn blijven uitbreiden en je blijft langer ruimte overhouden.

  1. Handige grootvakstellingen

Ben je van plan om grote en zware artikelen op te slaan in je magazijn? Dan zijn grootvakstellingen een goede oplossing. Het voordeel van dit product is dat je zowel kunt uitbreiden in de hoogte als in de breedte. Heb je momenteel een grootvakstelling staan, maar kom je ruimte tekort? Uitbreiden is dan geen probleem.

  1. Zorg voor voldoende vrije ruimte

Naast dat je genoeg ruimte moet creëren voor je producten, is het ook van belang dat je genoeg ruimte blijft houden voor andere zaken. Zo moet je de ingepakte producten ergens kunnen opslaan, en moet er ruimte beschikbaar zijn om de orders in te pakken. Misschien heb je ook wel een aantal werkplekken nodig in je magazijn. Zorg er daarom voor dat je het magazijn niet vol zet met stellingen, maar ook ruimte over blijft houden.

  1. Routeplan

Het is belangrijk om af en toe te controleren of het routeplan voor het orderpicken nog klopt. Als je namelijk de indeling en de structuur van je magazijn gaat aanpassen of opstellen, is het van belang dat je het vast legt in een strategie: het routeplan. Hoe groter het magazijn is, hoe langer de orderpicker er over doet om te weten wat de kortste routes zijn om alle producten te verzamelen. Het is daarom belangrijk om een strategie te maken voor de routes.

Previous «
Next »